Idag fick man lite vårvibbar när man gick omkring i skogen. 4-5 plusgrader, sol från en klarblå himmel och nästintill vindstilla. Jag skrämde upp en kronhjort strax efter att jag lämnat bilen på en skogsväg, men sedan var det slut med viltet, det går ju inte att röra sig tyst i skogen pga. att det krasar i snön när man går. Men blir det varmt hela veckan så kanske snön har smält bort till nästa helg.

Jag gick ner till en sjö och fikade, följde sedan en smältvattenbäck upp till ett kärr. Efter att ha gått ut mitt i kärret och fotat lite så skulle jag gå över till andra sidan, det såg inte ut att vara några som helst problem att ta sig över. Men när jag klev upp på en stor tuva med en stubbe på så brast plötsligt marken under min vänstra fot och jag sjönk ner i en halvmeterdjup håla med vatten i botten. Jag fastnade med foten i dyn och fick slita flera gånger innan jag fick loss på foten. När jag satte den bredvid den andra foten så brast marken även där och jag sjönk ner i en ny håla, nu med båda fötterna. För att komma loss så fick jag häva mig upp med hjälp av trädrötterna på stubben. Det gick bra men jag bestämde mig för att omgående ta mig tillbaka till bilen och åka hem. Så länge jag gick och höll ångan uppe så var det inte så farligt kallt med allt vattnet i kängorna, men när jag stannade några gånger och fotade så blev det lite kyligt.

För 15-20 år sedan klev jag ner mig i ett annat kärr, då med filtfodrade Nokia Tuura-stövlar på mig. Den stövel som då blev fylld med dyvatten har sedan dess i alla år luktat pyton, trots att jag många gånger låtit den stå vattenfylld och sedan torka. Skulle nu samma sak hända med mina vandringskängor? Jag provade att googla lite på kängor och rengöring bl.a., och fick fram att man nog inte skulle köra dem i tvättmaskin: tvättmedel, centrifugering och för varmt vatten förstör Gore-Tex-membranet. Men så såg jag att någon hade ett förslag på tvätt i diskmaskin. Min fru hittade bruksanvisningen till vår diskmaskin och där läste vi att programmet för tvätt av enbart glas håller 30° och varar i 21 minuter. Så vi la i kängorna upp och ner i diskmaskinen och körde glasprogrammet, utan diskmedel, alltså bara rengöring med ljummet vatten. Nu tar det nog någon vecka innan kängorna självtorkat, så får vi se om dylukten försvunnit.

En härlig vårvinterdag när isarna smälter av (men växer till igen på nätterna).
En av många smältvattenbäckar som rinner ner i sjön från sluttningarna omkring.
Här står jag mitt i kärret och fotar, bland rotvältor och omkullfallna träd. Ungefär en halv minut efter att den här bilden är tagen så sitter jag fast med båda fötterna i ett dyhål.
Här är kängorna placerade i diskmaskinen för rengöring inuti av fodret.
Hoppas att glasrengöringsprogrammet även funkar på vandringskängor.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *