Plötsligt hörde jag ett förtjust (?) rop av hustrun i köket. Hon skulle rengöra bakom mikron, men när hon vred den åt sidan så satt det en råtta där bakom och tittade henne i ögonen. Hon vred snabbt tillbaka mikron och kom sedan och undrade hur vi nu skulle göra. Det var ju en bra fråga. Hur fångar man en råtta som sitter gömd bakom en mikro vid diskbänken, utan att riskera att hon springer iväg och gömmer sig någon annanstans i huset?

Mitt förslag att skjuta henne (råttan, alltså) med luftgeväret applåderades inte direkt av min fru, hon var rädd om kakelplattorna bakom diskbänken. Hon letade i stället upp en långsmal kartong som det varit ett fotostativ i, och sedan la vi den med öppningen till höger om mikron. På vänster sida täppte vi till med en liten masonitskiva och tidningspapper, och sedan började vi peta med en flugsmälla. Vi såg hela tiden råttan i en spegel som vi höll ovanför/bakom mikron.

Men råttan var inte intresserad av att bli ivägmotad från det trygga hörnet bakom mikron. Det tog nästan 15 minuter innan hon till slut tröttnade på den närgångna flugsmällan och försiktigt lurvade in i stativkartongen. Jag fällde snabbt igen kartonglocket och bar sedan upp råttan i skogen där hon återfick friheten. Vi får väl se om hon hittar tillbaka.

Råttan gömmer sig bakom mikron, fast vi ser henne i spegeln. Hennes bruna huvud syns i skärningen mellan den gråa och den röda sladden.
Stativkartongen är på plats och vi ska börja peta med flugsmällan på andra sidan mikron.
Här är råttan fångad inuti kartongen och vår gamla ålderstigna katt visar ett visst intresse av vad som rör sig därinne.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *