Igår hittade jag en okänd slemsvamp när jag var ute och gick. Det är inte varje år man ser slemsvampar, oftast är det s.k. Trollsmör man ser, men det här tror jag var en annan variant. Jag hade bara en liten kompaktkamera med mig så jag tänkte återvända idag för att ta lite bättre bilder, men jag fick tji. Slemsvampen hade dragit vidare och stod inte att finna.

Så här såg slemsvampen ut igår. Tyvärr är bilden inte helt skarp, den är tagen på lång exponeringstid utan stativ. Egentligen är det ju fel att kalla företeelsen för slemsvamp för den är ju inte alls släkt med svamparna. Man skulle nästan kunna säga att det är ett mellanting mellan djur och växt. Trots att den saknar både hjärna och nervsystem så har den minne och kan överföra information mellan olika kroppsdelar. En mycket märklig livsform. Den kan också förflytta sig och leta föda på nya ställen. Det verkade den här ha gjort för när jag kom tillbaka i dag för att ta bättre bilder så syntes det inte ett spår av den.
I stället fick min fru och jag korn på andra svampar som är betydligt mer stationära. Efter de senaste två veckornas regnande så har kantarellerna poppat upp som, just det, svampar ur marken. Korgen blev överfull innan vi kom hem, så nu har min fru smörgåspålägg en vecka framöver. Själv är jag måttligt förtjust i svamp.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *