För något år sedan kom jag för första gången i kontakt med en konstig mörk utväxt på en björkstam, som jag efter närmare efterforskningar förmodade var en sprängticka, i vissa sammanhang även kallad chaga, ett gammalt ryskt namn på svamp.

Sprängtickan är en högintressant svamp som bara växer på i snitt 1 av 5 000 björkar. Den har använts av naturfolk som medicinalväxt i tusentals år mot ett antal sjukdomstillstånd. Den anses kunna bekämpa olika cancerformer, psoriasis, bakterie- och virussjukdomar (tänkvärt i Coronatider…), sänka blodsockernivån vid diabetes, stärka immunförsvaret, vara antiinflammatorisk m.m.

Nu ska man kanske vara lite skeptisk mot sådana här dunderkurer som sägs bota/lindra allvarliga sjukdomar, men det har visat sig att tickan innehåller bl.a. ämnet betulin som man vet har en tillväxthämmande effekt på vissa cancerformer. Och dess s.k. ORAC-värde (ett värde på hur mycket antioxidanter den innehåller) är 10 gånger högre än i t.ex. blåbär, som ju brukar anses ha ett högt värde. Så det ligger nog något i att det här är en lite speciell ticka. Den kan också i sällsynta fall hittas på al, men då är den inte alls lika nyttig, den behöver nog björksaven för att komma till sin rätt.

Men vad jag inte är riktigt säker på ibland är om det är en sprängticka eller en vanlig vril som jag hittar på björkar när jag är ute och går i skogen. ”Vanliga” vrilar är det inga problem med, men så finns det mörka former med uppsprucken yta som jag funderar på om det möjligen också skulle kunna vara sprängticka. Tittar man på bilder på nätet så blir man inte alltid klokare, jag har t.ex. hittat flera bilder på fnöskticka som man påstår vara sprängticka.

Finns det någon som kan det här bättre än jag som kan bestämma följande bilder? Jag skulle gissa att det bara är första bilden som är en sprängticka, resten är nog olika former av vrilar.

1. Det här anser jag vara en ganska säker sprängticka. Den är sotsvart och jag har pillat bort det yttre lagret och innanför är den rödbrunaktig, ungefär den färg som den ska ha.
2. De här två björkarna växte med bara några meters mellanrum. Den bortre har en vanlig, mindre vril, men den som är närmast, är det en sprängticka eller en vril?
3. Sprängticka/vril?
4. Sprängticka/vril?
5. En uppsprucken al, förmodligen ingen sprängticka?

 

8 reaktioner på “Sprängticka (chaga) och vrilar”

 1. Oj, det var intressant läsning här.
  Jag kan inte hjälpa dig med att bestämma vad som är vad. Men jag ska hålla koll här i inlägget och se om någon kan svaret.
  Glad Påsk!

 2. Hej! Undrar precis samma sak! Har du blivit klokare? Har hittat en Björk med precis likadan utväxt som bild nr.2 nämligen.. 🙂

 3. Hej Sandra! Tyvärr har ingen Chaga”expert” hört av sig så jag vet inte så mycket mer idag än för ett år sedan. Vilket innebär att jag är ganska säker på att min översta bild verkligen är en sprängticka medan de andra är högst osäkra. Men för några veckor sedan hittade jag en utväxt på en björk som väldigt mycket liknar den översta så där tror jag mig ha hittat en sprängticka till. Men jag har inte lagt upp någon bild på den.

 4. Min teori skulle vara om man gör ett litet jack i den, och kommer det björk sav så kan man nog vara ganska säker på att det är en vril då sav inte kan rinna från en ticka, om jag inte har helt fel dvs.

  1. Intressant teori, speciellt i de savningstider som nu stundar. Jag ska testa nästa gång jag träffar på en vril/sprängticka, fast ibland sitter de så högt att man inte når upp till dem. Men det vore ju också bra om det funnes ett test som är ett osvikligt kännetecken på att det här är en sprängticka, utan att behöva förstöra den.

 5. Hej!
  Har samma problem som dig.
  Jag hittade en hemsida där det står utförligt och bilder.
  axelsons.se

  1. Hej!
   Vilken hemsida hittade du där det står utförligt om sprängticka och har bilder? Du nämner axelsons.se men det är väl en hemsida om massageutbildning?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *