Jag kunde inte motstå frestelsen att gå ut och gå ett par timmar i skogen i eftermiddag. Det regnade ihållande med lite inslag av snö så jag lämnade systemkamerorna hemma, tog bara med den lilla allväderskompakten, man vet ju aldrig vad som kan dyka upp.

Så småningom kom jag till en liten skogsbäck som varit uttorkad hela sommaren och hösten, men nu hade den plötsligt fått liv igen. Det skvalade och porlade hej vilt mellan tuvorna, så jag följde bäcken nedströms, ända ner till sjön där den rinner ut.

Det var sent på eftermiddagen, det började skymma, och jag hade inget stativ med mig. Exponeringstiderna låg oftast mellan 1/4 och 1 sekund, men det fanns gott om stenar, stubbar och trädstammar som jag kunde ta stöd emot. Kameran blev omgående genomblöt i regnet men jag lyckades hålla frontlinsen torr, annars blir det oskärpa i bilderna.

När jag stått stilla vid en sten och fotat, och precis blivit klar så ser något luddigt ljust komma springande på andra sidan bäcken. En skogshare! Han springer förbi utan att se mig och stannar 25 meter längre ner, där han hoppar fram till bäcken och dricker. Sedan sitter han stilla en stund innan han fortsätter ner mot sjön. Att vara ute i skog och mark när det regnar gör att chanserna ökar att få se djur på nära håll, regnet tar bort vittringen och smattret från regndropparna mot marken döljer ljudet från mina egna steg. Jag skrämde också upp flera rådjur som hoppade upp bara några meter ifrån mig när jag kom gående i skogen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Det var den här lilla skogsbäcken som jag följde under en timmas tid.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
En sufflé bestående av vispade vattendroppar på en botten av gratinerade eklöv.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Här går det undan när vattnet strömmar förbi en fallen trädstam som jag stöder kameran mot…
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
… medan det är lugnvatten lite längre ner. Det var här som haren kom och hoppade förbi mig när jag just hade tagit den här bilden.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Nu har det börjat bli ordentligt mörkt och jag märker att exponeringstiderna blir så långa att det är svårt att få skarpa bilder ens med de naturstöd som jag hittar i skogen.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Det här är den sista bilden jag tar innan jag börjar gå hemåt genom skogen. Klockan är nästan 17 när jag kommer hem och nu har det blivit mörkt. Men det har varit några sköna timmar i skogen, trots ihållande regn och blåst.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *