Strax söder om Helgerum finns ett naturreservat som hyser en mindre bokskog. Så här i senare delen av oktober kan det var värt ett besök eftersom boklöven får vackra färgskiftningar på hösten innan de trillar av. Min fru och jag gjorde idag en utflykt dit, men vi kunde konstatera att de senaste dagarnas kraftiga blåst gått hårt åt boklöven, de flesta låg nu på marken.

2016-10-29-hostbilder-fran-vastrums-bokskog-02-600-px
Visst fanns det en del löv kvar men många grenar på bokarna var rensade på löv av blåsten.
2016-10-29-hostbilder-fran-vastrums-bokskog-11-600px
Ett sådant här högkontrastmotiv kräver lite eftertanke. Låter man kameran bestämma blir motivet felexponerat, det kommer att bli alldeles för ljust eftersom kameran känner av det stora mörka skuggpartiet. Lösningen är att antingen använda spotmätning på grenen, eller som jag gjorde: underexponera 2 hela steg.
2016-10-29-hostbilder-fran-vastrums-bokskog-05-600px
För två veckor sedan fanns det inga sådana här småbäckar i skogarna, det hade varit för torrt alldeles för länge. Men efter de kraftiga regnen runt förra helgen så porlar det åter i markerna.
2016-10-29-hostbilder-fran-vastrums-bokskog-16b-600-px
Mitt igenom naturreservatet går vägen ut mot Äskestock och Skälö. I helgerna är den ganska vältrafikerad av många västerviksbor som har sommarstuga i Äskestock.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *