I natt var jag ute och fotade kometen Neowise som fortfarande är synlig från jorden. Det var nästan omöjligt för mig att se den med blotta ögat men med kikarens hjälp hittade jag den. Men genom mitt långa tele syntes den inte så jag fick provfota och göra delförstoringar av bilderna på displayen för att kunna lokalisera den genom kameran.

Det var en vacker natt med nattlysande moln ovanför norra horisonten, som jag också tog en del bilder av.

Här är kometen Neowise med sin svans snett uppåt vänster. Alldeles till vänster om kometen syns en skruvformad linje, nästan parallellt med kometens bana. Det är ett stjärnfall (dvs. en meteor) som jag fick syn på när jag tittade på kometen. Jag tryckte direkt på kamerans avtryckare och lyckades få med en del av ljusspåret. Fotot taget kl. 00.49.
Nattlysande moln är alltid vackert när de syns vissa speciella nätter under sommaren. De ligger mycket högre än vanliga moln, runt 80 km upp i atmosfären, och blir därigenom belysta underifrån av solen när den gått ner under horisonten. Fotot taget kl. 00.36.
De här molnen kan även finnas under dagtid men då är det för ljust för att vi ska kunna se dem. Det är inte förrän i skymningen och under natten som de syns. Fotot taget kl. 00.29.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *