För en dryg vecka sedan såg jag en ovanligt stor trollslända flyga förbi mig när jag var ute och gick i skogen. Den verkade ha en knallblå bakkropp, och jag försökte följa den för att få en bild men tappade bort den. När jag kom hem kollade jag i min trollsländebok och kom fram till att det borde ha varit en blå kejsartrollslända, Europas största trollsländeart.

För att få det bekräftat var jag ju tvungen att få den på bild så jag återvände till platsen i förrgår, jag hade tältet med mig för att övernatta ifall jag inte skulle få syn på den första dagen. När jag kom fram satte jag mig på en sten och lagade mat, och precis när jag börjat äta så såg jag något blått komma farande i luften och som gick ner i gräset 25 meter bort. Jag slängde maten, fick fatt i kameran och rusade bort. Redan på långt håll såg jag hur det lyste blått i gräset så jag tog några säkerhetsbilder direkt ifall den skulle flyga. Men den visade sig vara riktigt samarbetsvillig, den satt kvar även när jag kom med kameran en halv meter ifrån den.

Den blå kejsartrollsländan är ganska ovanlig i Sverige, första fyndet gjordes år 2003. Den har mestadels setts i Skåne, men även på Öland och Gotland. Nu har den börjat utbreda sig norrut, förra året gjordes de två första observationerna här i Västerviks kommun. Min upptäckt nu är den första som är inrapporterad till Artportalen för i år när det gäller den här kommunen. Säkert finns den på flera platser, men gemene man som ser den ser nog inte skillnad på den här stora och vackra sländan och andra trollsländor, och förstår därmed inte att det är en liten raritet man sett.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *