För några kvällar sedan var hela familjen ute och grillade vid en göl, vi firade att eldningsförbudet hade blivit upphävt några dagar tidigare. När vi gick hem genom skogen strax före midnatt upptäckte vi en plats där det satt ovanligt mycket nattfjärilar. Jag tog lite bilder på dem med den fotoutrustning jag hade med mig, men upptäckte vid kontroll i datorn att resultatet blev inte riktigt bra.

Så jag satte mig dagen därpå och funderade på hur jag skulle kunna få till grejorna så de blev ändamålsenliga för macrofotografering mitt i natten. Efter ett par timmars experimenterande så hade jag lyckats bygga ihop en blixt och en pannlampa så att ljusen från båda två gick att böja ner framför ett macroobjektiv på kameran och att alltihop gick att montera i kamerans blixtsko. I natt var jag ute och testade grejorna och resultatet ser ni nedan. Samtliga bilder är tagna runt midnatt.

Den absolut första bilden jag tog med min hemmabyggda nattfotoutrustning.
De flesta nattfjärilar har en ganska grå och intetsägande färgteckning på framvingarna men det finns undantag. Det här är en rosenvinge och man kan ju undra vem som designat den och skrivit under med sin signatur i nerkant?
En snövit streckmätarehona som någon fågel varit och naggat i kanten.
En mätarfjäril som just ska stoppa ner sugsnabeln i någon av godisbutikerna.
Här är slangen kopplad och näringstransporten pågår för fullt.
En guldögonslända som jag inte vet något svenskt namn på, den heter Chrysoperla carnea på latin.
En jätteharkrank.
En sträckspindel som jag inte vet vilken art det är.
Men det här är i alla fall en grön bladspindel, en hona. Hon sitter förmodligen och lurpassar på om det kommer något byte, då sitter de oftast med huvudet neråt.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *