Jag har tillsammans med familjen varit en vecka på Gotland, kom hem för några dagar sedan. När jag har gått igenom bildmaterialet därifrån (drygt 3 000 bilder, tar några dagar att sortera) så kommer jag att lägga upp lite bilder här på bloggen. Men jag vill redan nu visa några bilder som jag tog vid vår första vandringsutflykt på ön. Bilderna är dock inte representativa för vad jag fotade under resten av veckan, och får beskådas på egen risk.

*Gammalt småländskt uttryck, om man har lätt för att må illa när man ser något äckligt.

När vi var ute och gick på en grusväg i ett gotländskt naturreservat så hittade jag den här döda paddan på vägen.
När vi var ute och gick på en grusväg i ett gotländskt naturreservat så hittade jag den här döda paddan på vägen. På paddan kröp det ett par rödsköldade asbaggar, som syns mitt på paddans bakdel, alldeles bredvid en gråsugga.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Asbaggarna har ett oerhört känsligt luktsinne och kan känna doften (eller odören kanske man ska säga) från döda djur på långt håll. Förutom på döda djur så trivs dom även på exkrementer och ruttnande svampar. Här på bilden ser det ganska normalt ut, två stycken kryper omkring på den döda paddan och letar mat. Men vad som inte syns nu kan man se på nästa bild.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
På asbaggarna kryper det omkring tjogtals med små kvalster, bara några millimeter stora. Dom på bilden tillhör förmodligen gruppen rovkvalster, och åker snålskjuts på asbaggarna för att hitta as som också dom lever på. Kvalster är en mycket gammal och primitiv djurgrupp, men som har stor förmåga att anpassa sig. Dom är mycket små, kvalsterna på bilden tillhör de större, och man räknar med att det enbart i Sverige finns runt tusen arter, varav många ännu inte är upptäckta. Fästingar t.ex. räknas till den här djurgruppen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *