Efter fjärilskursen jag var på för några veckor sedan så har det blivit en hel del fjärilsfotografering. I veckan fick jag ett tips av en fotokompis i en annan kommun att han hittat och fotat en kartfjäril i ytterligare en annan kommun här i Kalmar län. För några dagar sedan drog jag dit och lyckades faktiskt hitta den och ta några bilder.

Kartfjärilen är intressant på så vis att det är en sen invandrare söderifrån till Sverige och den håller nu på att ganska snabbt utbreda sig norrut. Den iakttogs första gången i Sverige 1982, hit till Kalmar län kom den år 2003. I den kommun jag fotade nu gjordes den första observationen 2011. Enligt uppgift breder den ut sig norrut med c:a 3 mil per år. I Östergötland har det hittills bara gjorts 5 fynd, och längre norrut har den inte hittats.

2016-07-21 Kartfjäril, framsida
Kartfjärilen flyger i två, och i vissa fall tre, generationer under året. Det intressanta är att utseendet på fjärilen skiljer sig markant åt på de fjärilar som flyger på våren, jämfört med de som flyger på sommaren/hösten. På våren är fjärilen orange med svarta och några små vita fläckar. Nu är den brunsvart med vita och några små orange fläckar, se bilden. Att de ser så totalt olika ut på våren jämfört med sommaren gjorde att man först trodde det var två olika fjärilsarter.
2016-07-21 Kartfjäril, baksida
Sitt svenska namn, kartfjäril, fick den pga. att baksidan på vingarna har vissa likheter med en karta. Det latinska namnet är Araschnia levana.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *