Här syns kronhjortarna genom granens grenar, jag lyckades också få dem synliga mellan tallstammarna. Om bilden blev bättre än om jag tagit samma bild utan grangrenarna, det får väl var och en bedöma. Möjligen blev den kanske lite konstnärligare.

Rubriken är ett vanligt talesätt bland fotografer. Med det menas att man försöker rama in huvudmotivet i bilden med något som ligger i oskärpa i förgrunden på bilden. Det går visserligen till viss del att göra i efterhand i Photoshop genom att vinjettera bildens kanter, men kan man göra det på naturlig väg vid fotograferingstillfället så bli det oftast bättre.

Som naturfotograf som fotar vilda djur så är det inte så ofta jag kan använda mig av den tekniken. I vanliga fall så har jag mycket begränsad tid på mig att fota innan djuren försvinner, och börjar jag röra på mig för att leta upp en passande förgrund så skrämmer jag direkt iväg dem. Och dessutom så finns det oftast inga passande förgrunder att använda sig av.

Men idag hade jag tur. Jag skrämde upp en vilande kronhjortshind med kalv uppe på ett berg i skogen, men inte värre än att de sprang ner för berget och stannade i bortkanten av en öppning i skogen. Där stod de en lång stund och studerade mig som var kvar uppe på berget. Jag hade faktiskt tid och möjlighet att röra mig i sidled på berget, och jag lyckades manövrera mig så att jag kund fota kronhjortarna genom några grenar på en gran som växte strax nedanför berget.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *