Idag var jag ute och satte upp ett gömsle i skogen, min fru var med också. När gömslet var uppsatt och klart började vi gå hemåt när plötsligt min fru hojtade till. Hon hade upptäckt något som låg i diket som jag inte hade sett när jag gick förbi. Där låg en död fågel, och inte vilken liten blåmes som helst, det var en havsörn!

Hur den hamnat där, i ett dike inne i skogen, är en gåta. Det finns visserligen en mindre göl i närheten med en del andfåglar i som skulle kunna vara en matplats för örnen, men det förklarar inte dikeskörningen, så att säga. Eller är den sjuk, kanske i fågelinfluensan? Döda örnar är ju Statens vilt, så jag ska kontakta Polismyndigheten så får de bestämma om den ska skickas iväg för obduktion.

Det är inte varje dag man hittar en död havsörn, och framför allt inte i ett dike inne i skogen.
Det är en ståtligt vacker fågel, havsörnen, vår största rovfågel här i Sverige.

2 reaktioner på “Död havsörn”

    1. Jag kontaktade polisen, vilket man ju ska göra när det gäller döda djur som är statens vilt. De var måttligt intresserade av att åka ut i skogen och hämta upp en död havsörn, de har väl kanske viktigare saker att syssla med. Så de undrade om jag inte kunde ta hand om ärendet själv, vilket jag gjorde.
      Jag kontaktade Naturhistoriska riksmuseet och begärde på emballage för att skicka upp örnen till dem, det måste vara speciella påsar med fuktuppsugande plattor bl.a. så inget kan läcka ut, och inga lukter får heller komma ut ur emballaget. Så åkte jag ut och packade ner örnen och skickade upp den till NRM.
      Det är nu drygt en månad sedan jag skickade upp den och det besked jag fått hittills är att den röntgats på NRM och där hittades inget, typ hagel eller så i dess mage. De har skickat fågeln vidare till SVA, Statens Veterinärmedicinska Anstalt, för kontroll av dödsorsak, om det möjligen kan vara fågelinfluensa. Jag vet att man på SVA har väldigt mycket att göra, jag hade en mejlkonversation med Erik Ågren, chef för viltsektionen på SVA, för några veckor sedan när det gällde det upp-och-nervända kronhjortshornet som jag beskrivit i ett annat inlägg 17 april. Men jag har blivit lovad besked om dödsorsaken så fort de har haft tid att undersöka havsörnen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *