Idag var jag ute och gick i skogen och skulle just kliva upp på ett berg för att få lite utsikt. Men precis där blåbärsriset slutade att växa så såg jag något välbekant som låg framför mina fötter: årets första huggorm låg och solade bredvid stigen, fast solen just nu hade gått i moln. Jag hoppas att han inte har alltför långt till sin övervintringshåla, för i natt kan det vara läge att krypa tillbaka, det är risk för snöfall.

Här går stigen mellan tallarna upp på berget. Men när jag var på väg upp där så upptäckte jag plötsligt något mörkt som låg ihopringlat ett par decimeter till höger om stigen, framför den högra tallen.
Av teckningen att döma är det här förmodligen en hane. Om några veckor kommer han att ömsa skinn för att kunna växa sig större. Sedan ska han leta upp en hona att para sig med och först därefter är det dags att börja tänka på mat. Huggormarna äter inte förrän de har parat sig på våren.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *