Igår lyste solen från klarblå himmel, det var ett antal plusgrader och nästan vindstilla. Jag gick en runda på drygt 4 timmar runt några sjöar, och jag måste säga: det kändes som vår i luften. I sydsluttningar i någorlunda öppen terräng fanns ingen snö kvar och bäckarna porlade som spinnande katter. Jag förväntade mig nästan att hitta tussilago vid vägkanten, men så kom jag på: vi är ju bara i mitten på februari. Inte kan det väl bli vår redan nu?

Medan jag gick i de här tankarna på en gammal skogsväg såg jag plötsligt en mörk skugga som sprang över vägen, c:a 60-70 meter framför mig. Skuggan följdes av ännu en, och sedan kom det ännu fler. Sju eller åtta vildsvin sprang förbi, och just när det sista passerat fick jag upp kameran ur kameraväskan på höften, men då var det ju för sent. Jag tassade bort till platsen där de sprang över, stannade och lyssnade, men hörde dem inte. Jag provade att följa deras spår in i skogen, men det var lönlöst. Skaren på snön gjorde att det lät som att krossa tusen knäckebröd varje steg jag tog, så det fanns inga möjligheter att jag kunde komma i närheten av dem utan att de hörde mig.

På klart.se lyser temperatursiffrorna röda varenda dag under de närmaste två veckorna, det ska alltså bli plusgrader varje dag. På torsdag ska det bli +10°. I vanliga fall, dvs. för ett antal år sedan, så hade jag sagt att det kommer naturligtvis bakslag med snö och rejäl kyla, vi är ju bara i mitten på februari. Men med tanke på hur klimatet ändrat sig så är jag inte så säker längre. Kanske våren smyger igång så sakteliga redan nu?

2015-02-14 Vandring runt LillFlugen 3
Här går den knivskarpa gränsen mellan vinter och vår. Trots att vi bara är i mitten på februari så tar solljuset både på snö och is.
2015-02-14 Vandring runt LillFlugen 2
I sjöar som den här, med kraftigt genomströmmande vatten, så är stora områden isfria. Inne i vikarna ligger dock rejäla isflak kvar, men de är knappast bärkraftiga annat än för fåglar.
2015-02-14 Vandring runt LillFlugen 1
Smältvattnet från alla småbäckar samlas i större vattendrag, rinner sedan genom olika sjöar för att sedan sluta sin resa i Östersjön. Fast det är ju egentligen inte riktigt sant, vattnet ingår ju i det eviga kretsloppet, och avdunstar från havet och kommer tillbaka som regn och snö igen.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
En fluga gör ingen sommar, och en spindel på snön gör ingen vår. Den här lille krabaten kom krypande över snön när jag satt och fikade. Spindlar är växelvarma djur, dom saknar alltså en reglerad kroppstemperatur som t.ex. vi människor har. Därför blir de mycket segare i rörelserna när det är kallt ute. De flesta spindlar övervintrar i marken, men det finns även spindlar som är aktiva under vinterperioden också. Då håller dom oftast till på marken, under snön, där det inte är så kallt. När det blir mildväder kan en del arter krypa upp och vara aktiva även ovanpå snön. Det var en sådan som hälsade på mig vid fikastunden i skogen.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *