Plötsligt när du går ute i skogen så känner du att en insekt landar i ansiktet eller också känner du att något kryper omkring i nacken. Ibland kommer du in i ett område där det slår på många sådana här flugliknande insekter på dina kläder. Du har med stor sannolikhet fått på dig s.k. älgflugor, kallas även hjortflugor.

Älgflugor behöver blod för att kunna fortplanta sig, men inte vilket blod som helst, det funkar bäst med blod från stora hjortdjur som älgar, rådjur och hjortar. Men den tar ibland miste och ”anfaller” även människor, fast vårt blod inte fungerar för dess fortplantning. När den landat på ett värddjur sliter den omgående av sig vingarna och kryper in i pälsen och gömmer sig, på människor söker den sig in i håret, eller skägget hos män. Den är väldigt svår att ta livet av, det är nästan hopplöst att försöka klämma ihjäl den, den är så elastisk i kroppsuppbyggnaden. Jag brukar försöka genomborra den med nageln, det funkar oftast, om man har lite naglar vill säja.

Blir man biten kan det svullna upp rejält, och det kan sitta kvar ganska lång tid. Oftast blir man biten i nacken eller i hårfästet. Experterna vet inte riktigt hur farlig den eventuellt kan vara för människan, man har konstaterat att den kan vara smittbärare av vissa bakterier, men det är inte klarlagt om det är några arter som kan vara farliga.

Enligt en tidningsartikel har man i en enda älgpäls hittat otroliga 18 000 älgflugor! Den ökar kraftigt i antal i Sverige och breder ut sig, den är nu funnen även uppe i Norrland.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Älgflugan har klor längst ut på benen som den kan klamra sig fast med i djurpäls och i människohår. Den är bara 5-7 mm lång.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Älgflugan har en klart synlig sugsnabel som den sticker och suger blod med. I båda dessa bilder har jag använt fokusstacking för att öka skärpedjupet, och flugan är levande.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *