Det har varit eldningsförbud här i kommunen nästan hela sommaren pga. den långvariga torkan, men för en vecka sedan hävdes förbudet efter en del regn. Men det är fortfarande ganska torrt i markerna så man ska vara försiktig när man gör upp en grilleld.

Familjen åkte ut igår kväll för att grilla, eftersom det skulle blåsa västlig vind så valde vi en sjö där vi kan göra upp eld på den västra sidan. Det är ur alla synpunkter bättre att gnistor och rök blåser ut över sjön än att det blåser in i skogen.

När vi efter 10 minuters vandring genom skogen kom fram till sjön så blåste det en lätt bris, men när vi fått igång elden så avtog den och det blev helt vindstilla resten av kvällen. En perfekt grillkväll med en temperatur på 15°, inga mygg och, som sagt, ingen vind.

Vi hörde en sparvuggla vissla strax bakom oss i skogen, och när det börjat skymma så upptäckte jag plötsligt en ljudlös silhuett mot himlen som kom flygande längs sjökanten. Silhuetten flög förbi oss, vände och kom tillbaka till oss innan den flög bort till skogen på andra sidan sjön. Det var förmodligen en hornuggla, av de lugna vingslagen att döma. Hon var säkert lite nyfiken på de nattliga gästerna hon fått i sin skog. Vi hörde också både rådjur och räv innan vi så småningom drog oss hemåt strax före midnatt.

2016-08-27 Korvgrillning vid Hällsjön 03b, 600px
Vi har just fått igång elden, och i bakgrunden ligger sjön spegelblank.
2016-08-27 Korvgrillning vid Hällsjön 05, 600px
Nej, det är inte det blå himmelsljuset som avspeglar sig i bilden, så här galet kan det bli om man använder den automatiska inställningen för kamerans vitbalans. Kameran känner av de varma gulröda färgerna i eldsflammorna och justerar bildens färger mot blått för att kompensera.
2016-08-27 Korvgrillning vid Hällsjön 06, 600px
Så här ska det se ut när man struntar i automatiken och använder sig av en egenvald vitbalans i stället, i det här fallet Mulet.
2016-08-27 Korvgrillning vid Hällsjön 09, 600px
Mörkret har sänkt sig, och ovanför oss ser vi ut i universum med miljarder stjärnor. Blinkande stjärnor (flygplan) rör sig över himlen och stjärnfall syns med ojämna mellanrum.
2016-08-27 Korvgrillning vid Hällsjön 10, 600px
Att slumra vid en sprakande lägereld i natten är nog bland det mest avkopplande man kan ta sig för.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *