… är ungefär 1/10 sekund. Jag var ute tidigt i lördags morse och fotade brölande kronhjortar. Egentligen var det FÖR tidigt, det var så mörkt att det inte gick att fota på några vettiga tider. Jag låg på 6400 ISO, full glugg på objektivet och fick 1/6 sekund. Om dessutom motivet då rör på sig så kan situationen kännas ganska hopplös, men då är lösningen att panorera. Visserligen blir huvudmotivet oskarpt men man lurar hjärnan att tro att det ändå är rätt så hyfsat eftersom bakgrunden är ännu mycket oskarpare.

Jag panorerade en tjur som sprang in i skogen och tryckte av när jag tyckte det såg bra ut. Vad jag inte hann att se var att det kom in en vit björkstam i bildens högra kant när jag just tryckt av. Den skymde främre delen av kronhjortens huvud och därmed var den bilden förstörd. Hade jag tryckt av 1/10 sekund tidigare hade hjorten varit fri mot den panorerade skogsbakgrunden, och det hade blivit en hyfsad bild med lite murrig skogsstämning.

2016-09-17-kronhjortsbilder-pa-morgonen-05-600px
Kunde ha blivit en ganska hygglig bild om inte skogstrollen hade planterat en björk just där för 20 år sedan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *