Tycker man det är roligt att fotografera fjärilar så är steget inte så långt till att fota trollsländor också. Tekniken och utrustningen är ungefär densamma, men utmaningen är kanske snäppet större när det gäller trollsländorna. Många av dem är s.k. patrullerare, de flyger hela tiden omkring och bevakar sitt revir, vilket gör att fotografen hinner tröttna många gånger om innan de får för sig att vila en stund.

Men är man ihärdig så blir det i alla fall lite bilder, om man hittar en bra lokal med många sländor. För mig, som inte på något vis är specialist på trollsländor, så är det också ganska besvärligt att artbestämma trollsländorna. Okej, det finns bara ett drygt 60-tal i Sverige, men många är till förväxling lika, t.ex. alla blåsvartrandiga flicksländor där honorna inte går att skilja åt. Ett kanske ännu större problem är de ”nykläckta” trollsländorna som är ute och flyger. De har ännu inte fått sina rätta färger, de kallas tenerala, och kan vara helt omöjliga att artbestämma. Åtminstone för mig.

För några dagar sedan var jag ute och fotade lite sländor, det blev väl inga superbilder, men jag lägger i alla fall upp några här. Finns det någon som är bättre än jag på artbestämning så får ni gärna korrigera mig om jag har fel.

Det här är en av de vanligaste trollsländorna i Sverige, en fyrfläckad. Den kallas så därför att den har fyra svarta fläckar i framkanten på varje vingpar.
Det här är en blåbandad jungfruslända, hane. Han verkar ha fått lite problem med makeupen på ena vingen, färgen har visst släppt lite grann.
En spjutflickslända (hane), vilket man kan se på att han har gröna ögonhalvor på undersidan.
Det här är en annan av de många blåsvartrandiga flicksländorna. Det är en flodflickslända (hane), det ser man på mellankroppens mönster och att några av skenbenen är tillplattade.
Jag förmodar att det här är en ganska nykläckt individ, eftersom en del av larvskinnet sitter kvar på bakkroppen. Jag gissar att det kommer att bli en flodflickslända.
Troligen en mindre sjötrollslända, hona.
Ibland råkar man ut för överraskningar som man inte kan förutse. Man smyger på trollsländor och misslyckas ofta eftersom de har mycket bra syn. Men när jag står stilla och spanar efter sländor så kommer det plötsligt en tidig smaragdslända och sätter sig på mitt ena byxben. Där sitter hon sedan en god stund och mumsar i sig ett fångat byte, eventuellt en flodflickslända.
Det här är två pudrade kärrtrollsländor som parar sig i ett s.k. parningshjul. Hanen till höger har ett fast grepp om huvudet på honan som sträcker fram sin bakdel mot hanens sekundära könsorgan där han lagrat upp sina spermier.

En reaktion på “Trollsländefotografering”

  1. Jag brukar fotografera lite trollsländor vid en sjö i år har det dock inte blivit så många bilder där. Men jag blev sugen på att ta en runda och se om det finns lite sländor där nu. Inspirerande inlägg!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *