För ett par månader sedan köpte jag mig ett nytt tält, ett minimalt enmanstält. I takt med stigande ålder så får man försöka minimera vikten på ryggsäcken för att orka bära, och det här tältet väger bara strax över kilot. Det finns en del sådana lätta tält på marknaden men de ligger prismässigt runt 5 000 kr om de är tillverkade här i västvärlden. Men jag hittade ett som är tillverkat och sålt i Kina, och det kostade bara strax över 1 000 kr. För ett par dagar sedan packade jag ryggsäcken och gick ut till en göl en dryg halvmil hemifrån för att prova tältet.

På kvällen slog jag upp tältet på en gräsyta framför gölen. I gölen fanns en hel del fåglar, bl.a. ett sångsvanpar som intresserat följde mina förehavanden.
En av dem var lite modigare och kom ganska nära, han var säkert inte van vid att se tvåbenta gäster som tältade vid ”hans” göl.
Det blev en fin skymning med vackra färger i molnen som speglade sig i gölens vatten. Det var mycket glin uppe och gjorde ringar i ytan.
Halvmånen hade gått upp över horisonten när jag strax efter kl. 21 kravlade in i tältet och kröp ner i sovsäcken.
Solen lyste från en klarblå himmel på morgonen. Natten hade varit ganska kall, jag fick faktiskt ta på mig en fleecetröja på efternatten, det var bara ett par plusgrader. Det var mycket kondens inne i tältet, vilket var väntat eftersom övre delen av tältet är enkelväggig. Ligglängden är precis att den klarar mina 190 cm, det hade gärna fått vara 10 cm längre, men det funkar. Bredden är alldeles lagom och sitthöjden är också utan problem. Det går inte att ha så värst mycket grejor inne i liggutrymmet utan det mesta får man ha i de lättåtkomliga absiderna. Och ryggsäcken får man dra en sopsäck över och ha utomhus, den är för stor för att rymmas i en absid. Tältet är väldigt enkelt att montera och demontera, och efter bara en natt så får jag ge det fullt godkänt. Däremot skulle jag nog inte använda det ovanför trädgränsen i hårt väder, men det har heller inte varit min avsikt, det har jag robustare (och tyngre) tält till. Det här är tänkt att vara ett skogstält. På bilden lagar jag havregrynsgröt till frukost.
Vid frukosten hade jag sällskap av en hel del småfåglar runtomkring. Den här unga större hackspetten hade hittat ett enbär som han höll i näbben medan han hoppade omkring på tallstammen. Tänkte han gömma det någonstans, månne?
Det här är en av Sveriges allra minsta fåglar, en gärdsmyg. Det är inte ofta man ser den i skogen, den hoppar mest omkring inne i snåren och för inte mycket väsen av sig. Den känns igen på den oftast uppåtstående stjärten.
Här fick jag besök av en annan fågel som är lätt att förbise i skogen eftersom den är ganska grå och oansenlig, en grå flugsnappare.
En del fjärilar börjar se ganska slitna ut, så här på eftersommaren. Det här är en pärlemorfjäril som har sett sina bästa dagar och verkar ha varit ute i en del bataljer.
När jag hade packat ihop tältet och tagit på mig ryggsäcken så hann jag inte gå långt förrän jag hittade en vacker snok som låg och solade. Han låg lugnt kvar medan jag fick komma ganska nära med kameran.
I en liten bäck som jag gick över såg jag en av de största signalkräftor jag sett. Jag hann precis få en bild av den innan den försvann.
Det var vackert väder så jag var ute och gick i skogen hela dagen innan jag till slut drog mig hemåt framåt kvällen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *