Var ute en tur i morse, men kom inte iväg förrän solen just gått upp. Såg både älg, rådjur, kronhjort, dovhjort och hare men fick inga bra bilder. Sedan gick jag en stund i skogarna uppe vid Hummelstad, i ett område jag aldrig varit förut. Jag följde olika djurstigar, samtidigt som jag höll koll på kartan så jag visste på ett ungefär var jag befann mig, det här var ju helt nya marker för mig.

I utkanten på en mosse får jag plötsligt syn på ett par stora ljuspunkter som lyser mellan trädstammarna längre bort. Jag lyckas ta mig dit utan att blöta ner mig alltför mycket i sankmarken och när jag kommer fram ser jag att det är ett par fnösktickor som växer på en avbruten gammal björkstam. Och vilka fnösktickor sedan! De är de största jag någonsin sett och allra störst är den understa. Jag tar några bilder och börjar sedan fundera på om jag skulle kunna mäta upp den på något sätt. Jag har inget måttverktyg med mig så jag använder kameraremmen att mäta med, sedan får jag överföra det till en meterstock när jag kommer hem. Bakom den avbrutna björken ligger resten av stammen och där växer det mer fnösktickor, men i mindre storlek. Det blir några bilder på dem också.

När jag kommer hem tittar jag i en naturbok där det står att fnösktickor kan bli upp till 30 cm breda. Jag tar fram kameraremmen och mäter upp måttet. 31 cm! Det visar att det verkligen var riktigt bautastora fnösktickor jag hittat.

2014-05-18 Morgontur Stormandebo och Hummelstad 23, 600px
Den största fnösktickan satt underst, men den var ändå så högt upp att jag var tvungen att ta fotot snett underifrån. Diametern är 31 cm, mätt genom centrum.

 
2014-05-18 Morgontur Stormandebo och Hummelstad 32, 600 px
Fnösktickor har den egenheten att de växer alltid horisontellt, dvs. med rörlagret neråt. Om trädstammen står upp växer de normalt horisontellt, går trädstammen av och faller till marken växer det ut nya fnösktickor där, men de är vända 90 grader mot de gamla! Se bilden här ovan, där de nya fnösktickorna nu växer längs med stammen och inte på tvären som de gjorde när stammen stod upp. Hur kan fnösktickorna veta om stammen står upp eller ligger ner? Och hur växer de om stammen lutar 45 grader? Växer de då diagonalt på stammen??? Måste hitta en lutande björkstam med fnösktickor på och kolla upp det.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *