I slutet av förra året annonserade objektivtillverkaren Tamron att man nu släppte sitt nya objektiv 150-600/5,0-6,3 till försäljning. Det har skrivits spaltkilometer om detta objektiv, både innan det släpptes men också efteråt. Testerna har genomgående varit positiva, inte minst med tanke på det förhållandevis låga priset, c:a 11 000 kr. Objektiv som går så långt upp som till 600 mm är normalt sett mångdubbelt dyrare, ta t.ex. Nikons 600/4 (visserligen ett drygt bländarsteg snabbare) som kostar drygt 80 000 kr.

I mitten av januari beställde jag mitt ex., och sedan dess har jag fått gå i väntans tider eftersom objektivet inte varit tillgängligt i Sverige. Men nu i veckan kom det ett litet (nåja…) paket på posten och jag har nu varit ute och testfotat lite grann.

2014-05-25 Tamron 150-600
Så här ser det ut, monterat på ett av mina Nikon D7000-hus.

Det är en ganska tung pjäs, nästan 2 kg, och med kamerahuset på blir det nästan 3 kg att bära omkring på. Tyvärr saknas det någon ring att fästa en rem på på objektivet, och man kan inte bära ett sådant här tungt objektiv med bara kamerans rem, det blir för stora påfrestningar för objektivfattningen. Så objektivet måste hela tiden hållas i handen, det går inte att hänga det över axeln eller så. Det är alltså inget objektiv som man går omkring 6 timmar i skogen med om man inte tränat bodybuilding i minst 10 år. Men att fota från bil, gömsle eller vid kortare utflykter går alldeles utmärkt.

Det går faktiskt att fota på fri hand på längsta brännvidden tack vare en väl fungerande bildstabilisator, men någon form av stöd är att rekommendera om man vill att alla bilder ska bli skarpa. Enligt testerna är objektivet mycket skarpt upp till 400 mm, fortfarande helt OK vid 500 mm, men blir lite mjukare vid 600 mm. Bländar man ner till bl. 8 vid 600 mm så förbättras det märkbart, vilket också är min uppfattning. Jag kommer i möjligaste mån att köra objektivet på bl. 8.

Jag ska inte gå in mer på tekniska detaljer, utan visar några bilder jag tog med objektivet när jag var ute en sväng i går morse.

2014-05-24 Morgontur 05, hare
En orädd fälthare sitter lugnt kvar och låter sig fotograferas.
2014-05-24 Morgontur 12, rödhake
En rödhake har hittat en matnyttig larv att flyga hem till boet med. Tidigt soluppgångsljus, delförstorad bild.
2014-05-24 Morgontur 16, strå i motljus
Närgränsen på objektivet är 2,7 meter. Man får en mycket behaglig bakgrundsoskärpa på så här långa objektiv.
2014-05-24 Morgontur 29, flygande knippar
Autofokusens snabbhet har varit lite omdiskuterad när det gäller det här objektivet. Men att fota snett inflygande knipor med handhållen kamera på 600 mm var inga problem.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *