Hustrun och jag åkte till Öland igår, bara över dagen. Vi gick upp 03.50 och kom iväg en timma senare. Vi var nere till Ottenby och tittade på lite fåglar, men missade en mindre skrikörn som höll till uppe vid norra lunden. Vi gick en runda i ett för oss nytt naturreservat där det blev lite blomfotografering bl.a. Efter att ha ätit middag på ett nytt matställe och besökt Stenhusa bod så körde vi in på en liten småväg och la oss att sova en timma i bilen innan vi åkte hem, man blir gärna lite trött frampå eftermiddagen när man gått upp tidigt på morgonen.

Men den häftigaste upplevelsen hade vi på hemhållen. Innan vi landade där hemma så gjorde vi en liten omväg och tittade efter djur på några åkrar. Plötsligt upptäckte vi några vildsvinskultingar som bökade omkring i bortkanten på en åker. Vi fotade dem från bilen, de brydde sig inte om oss det minsta, och inget vuxet djur syntes till. Jag körde fram bilen tills den var utom synhåll för kultingarna, och smög sedan ut på åkern fram till en liten enbevuxen stensamling. Ungarna var så upptagna med att böka i jorden att de inte märkte att jag kröp fram bredvid enbusken och började både filma och fota dem.

Jag höll hela tiden ett öga upp mot skogen för det måste naturligtvis finnas något vuxet djur någonstans i närheten. Efter nästan en kvart kom det ut en sugga, och efter en stund kom det fram en till. Inte heller de reagerade för slutarljudet från kameran trots att det hördes väldigt tydligt, de var ju inte mer än 15 meter ifrån mig.

Jag fortsatte att fota och filma, nu mest suggorna, tills jag hörde att det rasslade i gräset bredvid mig. Det var kultingflocken som kommit väldigt nära, de var inte mer än 6-7 meter ifrån mig. Jag fick fina närbilder i filmkameran, men de bökade nästan hela tiden med huvudena nere i gräset så det var inte så ofta de tittade upp. Efter 25 minuter drog jag mig tillbaka till bilen, med 196 vildsvinsbilder i kameran och c:a 5 minuter inspelad film.

2016-05-07 Ölandsresa med blommor och fåglar 59
Här kommer fyra bilder från naturreservatet vi gick en runda i. Vi fotade lite vårblommor, som den här fältsippan t.ex.
2016-05-07 Ölandsresa med blommor och fåglar 66
Här har vi fler fältsippor men nu är de fotade i motljus, håriga växter gör sig ju bra i sådana ljusförhållanden.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Det här är en skalbagge som det kan vara hopplöst att få närbilder på, en grön sandjägare. När man kommer nära så antingen flyger han iväg, eller så springer han iväg på raska ben. Enligt en uppgift jag sett så ska han kunna springa 60 cm i sekunden, vilket är väldigt snabbt för en liten skalbagge på 12-15 mm. Men nu hade jag tur eller också var baggen proppmätt, hade inte sovit på 48 timmar, och hade gikt i båda frambenen. Dessutom hade han förmodligen flygförbud efter ett kraftigt alkoholintag kvällen innan. Jag vet inte, huvudsaken var i alla fall att jag fick en bra närbild.
2016-05-07 Ölandsresa med blommor och fåglar 46
Det här är Sveriges vanligaste fågel, en lövsångare. Kan man säga så, förresten? Fågeln på bilden finns ju bara i ett enda exemplar, hur kan han då var Sveriges vanligaste fågel???
2016-05-07 Vildsvin, 2 suggor med 10 kultingar 15
Tio små vildsvinskultingar sprang omkring i gröngräset framför mig, utan att ha en aning om att jag fotade och filmade dem.
2016-05-07 Vildsvin, 2 suggor med 10 kultingar 42
Efter 15 minuter kom sugga nummer 1 fram ur skogen för att se efter var kultingarna höll hus.
2016-05-07 Vildsvin, 2 suggor med 10 kultingar 46
Strax därefter kom sugga nummer 2 ut på åkern. Ingen av dem uppmärksammade mig eller brydde sig om slutarljudet från kameran.
2016-05-07 Vildsvin, 2 suggor med 10 kultingar 64
Här är suggorna tillsammans med sina tio kultingar. Några fler vildsvin såg jag inte till under den knappa halvtimma som jag öppet satt och filmade/fotade dem. Jag hade bara skydd bakom några stenar, så huvud och axlar syntes på mig. Men jag försökte naturligtvis att inte röra på mig när de tittade upp och kollade av omgivningen, vilket de gjorde då och då.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *