Gick upp 02.30 i morse, åkte ut med bilen några timmar för att titta efter djur. Det var dimma över sjöar och gölar, och mycket djur var ute och rörde på sig. Det är inte så ofta man ser skogsharar nuförtiden, de är till stor del utkonkurrerade av fältharen, men i morse fick jag i alla fall närbilder på en skogshare som satt öppet och lät sig fotograferas.

När jag stannade och skulle fota en tranfamilj så försvann de inte bortåt som vanligt utan mamman kom i stället närmare, nästan otrevligt nära. Hon spelade skadad och försökte locka bort mig från ungarna, så jag fick en hel del närbilder på hennes beteende.

Men det mest dramatiska hände när jag fick syn på en råget ute på en nyslagen åker. Precis när jag stannat bilen och fått upp kameran så började hon springa tvärsöver åkern. Det var ingen vanlig flykt i lite lagom fart, här gick det undan så gräset sprutade om klövarna. Jag följde henne i kameran och fotade under tiden hon sprang, jag undrade vad som hade skrämt henne så till den milda grad, det kunde i alla fall inte vara jag för hon sprang parallellt med bilen på 50-60 meters håll. Men så upptäckte jag något lurvigt i utkanten på bilden, som sprang framför rågeten. En räv! Nu förstod jag sammanhanget! Hon hade säkert ett eller flera kid någonstans på åkern och nu jagade hon bort räven från kiden. Räven räddade sig undan getens vrede genom att springa in ett stenkummel och geten stod där och väntade en stund innan hon gick tillbaka ut på åkern.

Jag hann ta ganska mycket bilder den här morgonen, drygt 600 stycken blev det, fast jag behöll bara c:a 140 st. Här nedan kan ni se några av dem.

2016-06-05 Morgonfototur med mycket djur 015
Skogsharen, eller svenskhare som den också kallas, har kortare öron, mörkare öga, en nättare huvudform och en enhetligare gråbrun sommarpäls. Den har också helvit svans och större tassar än fältharen, men det syns inte på den här bilden.
2016-06-05 Morgonfototur med mycket djur 099
Fältharen, även kallad tyskhare, är mycket vanligare än skogsharen i Sverige idag. Det som kan ställa till artbestämningen ibland är att det även finns hybridharar, dvs. korsningar mellan svenskhare och tyskhare. Den avkomman är oftast reproduktionsduglig.
2016-06-05 Morgonfototur med mycket djur 091
Det var dimmigt över vattendragen på morgonen, här simmar två större sångsvanar omkring i en liten göl.
2016-06-05 Morgonfototur med mycket djur 108
Den här råbocken hade låååååånga horn, nog bland de längsta jag sett på en levande bock.
2016-06-05 Morgonfototur med mycket djur 073
Tranmamman kom väldigt nära mig i sitt försök att locka bort mig från de ännu inte flygfärdiga ungarna.
2016-06-05 Morgonfototur med mycket djur 113
Här springer rågeten i full karriär tvärs över åker, hon jagar nämligen…
2016-06-05 Morgonfototur med mycket djur 116
…den här stackars räven, som springer för livet.
2016-06-05 Morgonfototur med mycket djur 118
Precis där åkern tar slut stannar räven upp och vänder sig tillfälligt om och kollar på förföljaren som dock inte slår av på takten.
2016-06-05 Morgonfototur med mycket djur 119
Det är nog bäst att ta skydd under de där stenarna, om man ska komma undan den där vettvillingen, tänker räven. Jag som bara var ute på åkern och letade efter en sork till frukost! Aldrig får man någon lugn och ro på det här matstället!
2016-06-05 Morgonfototur med mycket djur 131
Efter att ha skrämt iväg räven återvänder geten ut på åkern. Jag såg aldrig till något kid, men det kan ju ha legat och tryckt någonstans i gräset. Hoppas bara att det levde, så det inte hade fått sätta livet till när åkern slogs.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *