Tjusningen med naturfoto är att det finns så mycket nytt att upptäcka, inte minst om man gärna fotar insekter. Det finns i runda slängar runt 30 000 kända insektsarter i Sverige, så det finns alltid nya arter att upptäcka och fotografera. Och så finns det naturligtvis en massa andra djur också, som inte tillhör insekterna.

Igår var min fru och jag ute och gick några timmar på skogsvägar i ett område 3-4 mil hemifrån. Min fru påpekade att det var väldigt mycket små hål i mittsträngen på skogsvägen, och jag sa reflexmässigt att det är nog myrornas. Men när jag tittade närmare så såg jag att hålen var ganska stora och runda, och jag förmodade då att det var sandbin som bodde där. Men det var det inte. Det var bivargar. Det är första gången jag hittat ett ”samhälle” med bivargar och kunnat ta lite bilder.

Bivargarna tillhör rovsteklarna, vilket innebär att de jagar andra insekter, men inte för egen förtäring utan för att föda upp sina larver. Bivargarna är specialiserade på att fånga honungsbin. De dödar inte bina utan bedövar dem med ett stick, sedan flyger de hem dem till sina hålor som är gjorda i sandig jord. Där drar de ner de stackars bedövade bina och trycker in dem i jordhålornas sidogångar för att sedan lägger sina ägg ovanpå. Äggen kläcks och bivargslarverna äter sedan upp de fortfarande bedövade honungsbina. Ganska barbariskt, men naturen är inte bara vacker, den kan vara grym också. Åtminstone med de värderingar som vi har.

Så här ser en bivarg ut. Det är ganska lätt att ta den för en geting, om man bara tittar på hur bakkroppen är tecknad.
Här tittar en bivarg ut ur sin sandhåla. Den har en mycket speciell, gulaktig teckning i ansiktet
Här kommer bivargshonan flygande med sin last, ett bedövat honungsbi, som hon bär med sig tryckt mot magen med hjälp av sina ben.
Och här drar hon ner det paralyserade honungsbiet ner i underjorden för att det ska bli mat till hennes larver. Annars lever de vuxna bivargarna mest på vanlig blomnektar.

En reaktion på “Bivargar”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *