Att äta middag ute innebär för vår familj inte att gå på restaurang, utan just vad orden säger: vi äter utomhus, och helst då någonstans i skogen eller vid någon sjö. Vi har många olika ställen vi brukar åka till, men för en tid sedan upptäckte jag under en skogsvandring en ny plats som jag tyckte såg fin ut, och som jag la på minnet. Igår kväll bestämde vi att vi skulle prova det nya matstället.

Platsen består av en klippa som sticker ut i sjön, omgiven av vatten på tre sidor. Jag hade kollat vindriktningen innan vi åkte iväg och sett att eventuella gnistor från elden skulle blåsa ut mot sjön. Vi fick åka en dryg mil och sedan gå en kvart genom skogen innan vi kom fram. Det fanns inga spår efter tidigare eldstäder där så fick bygga en ny från grunden.
Vi började med att bära fram en massa lagom stora stenar som vi hittade lite längre bort längs stranden.
Sedan byggde vi med hjälp av stenarna en eldstad på klipporna. För att ytterligare skydda klipporna mot värmen från elden så hämtade jag en stor hink med sand från stranden, och tömde den mellan stenarna.
Jonathan var uppe i skogen och hämtade tändvirke och sågade upp ett antal torra genar till elden.
Det blåste lite emellanåt så vi fick ordna med ett vindskydd för elden innan det var dags att tända på.
Nu har elden fått fyr ordentligt, tack vare blåsten så tog den sig ganska fort. Vi hade med ett par vedklampar hemifrån också för att kunna hålla igång elden under flera timmar.
När det bara var kvar några enstaka flammor i elden så tog vi fram korvarna och började grilla.
Egengrillad korv smakar alltid bra när man är ute. Det har nästan ingen betydelse vad man äter, det mesta smakar bra när man äter utomhus.
Efter korvätandet drog vi igång elden igen och min fru plockade fram pannkakssmeten som hon gjort innan vi åkte, tillsammans med några brödskivor.
Det vankades smörstekta fattiga riddare som fick fin färg i stekpannan över elden.
Riddarna fick sig en dos med kanel och socker innan de var färdiga att avnjutas.
Efter att vi ätit oss rejält mätta så tog vi det lugnt en stund medan elden brann ut. Rödhake och koltrast stod för bakgrundsmusiken medan solen närmade sig horisonten. Precis när solen gick ner bakom skogen släckte vi den eventuella glöd som fortfarande fanns kvar i eldstaden och drog oss hemåt. I vanliga fall är det nu vi brukar ge oss ut för att grilla, efter solnedgången, men idag valde vi alltså att ge oss ut lite tidigare.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *