Visst är det fantastiskt att i mars-april varje år möta de första fjärilarna som bär bud om vårens ankomst. Men de fjärilar som vi då ser är övervintrare, och de kan vara både ganska luggslitna och bleka i färgerna. De fjärilar vi ser nu på sensommaren är mycket fräschare i färgerna eftersom de är yngre och inte har legat i dvala över vintern.

För några dagar sedan var jag ute och fångade några ”tonåriga” fjärilar på bild.

Påfågelögat är färgmässigt en av våra vackraste fjärilar, men på grund av att den är så vanligt så får den ofta inte den uppmärksamhet som den förtjänar. Vore den en sällsynt raritet så skulle den få mycket mer uppskattning för sitt utseende.
Väderbiten är kanske rätta ordet för det här åldrade exemplaret av påfågelöga. Liksom i människornas värld så är de unga fjärilarna mycket vackrare än de gamla. Men de gamla kanske är klokare och klarar sig bättre genom sin erfarenhet?
Amiralen är normalt sett ingen övervintrare i Sverige, de exemplar man ser på våren kommer flyttandes hit söderifrån. De lägger ägg här och på sensommaren blir det då en andra generation.
De flesta fjärilar har en vacker ovansida och en mer kamouflagefärgad baksida på vingarna. Tistelfjärilen avviker därvidlag, och jag tycker nog att dess baksida är vackrare än ovansidan. Den är, liksom amiralen, en immigrant som kommer flygandes hit i varierande mängder, vissa år nästan invasionsartat. I vanliga fall kommer det kanske runt tiotusen tistelfjärilar till Sverige, men år 2019 slogs alla rekord då det flög in uppskattningsvis runt 100 miljoner exemplar.
Den här bilden är tagen på nationaldagen 6 juni 2019 när vår trädgård var fullkomligt invaderad av tistelfjärilar. Det var det året som runt 100 miljoner tistelfjärilar flög in över Sverige och Skandinavien. Arten är en av världens mest spridda fjärilar och kan påträffas nästan överallt på jorden, utom på Antarktis och i Sydamerika. Den har till och med påträffats på Svalbard.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *