Jag har tyvärr inte kunnat vara så aktiv på den här bloggen i år pga. sjukdom, både egen och andras i bekantskapskretsen. Fast det har periodvis ändå blivit en del fotande, fast det inte funnits tid att dela med mig av bilderna.

Men i söndags var min fru och jag ute till en lokal för att fota trollsländor i första hand, men även lite fjärilar. Ganska omgående kom en nyfiken patrullerande slända och flög runt oss i minst 5 minuter. Vid några tillfällen kom hon så nära att hon bara var några decimeter från mitt ansikte, där stod hon stilla några sekunder i luften och spanade in mig innan hon bytte position. Jag hade kameran inställd på följande autofokus redan innan, nu kopplade jag in 25 av autofokuspunkterna och så började jag jakten med att försöka ta flyktbilder på sländan. Den som provat att försöka ta skarpa flyktbilder på en flygande trollslända vet att det är en utmaning som heter duga. Jag hann ta mer än hundra bilder på henne under de korta minuter som hon var närvarande, men faktiskt så lyckades jag få ett tiotal av dem hyfsat skarpa.

En timme senare när vi gick på en skogsväg såg jag en brunaktig fjäril fladdra upp från gruset på vägen ett stycke framför. Aspfjäril? Eller kanske en sälgskimmer? Jag hann inte se. Jag följde den en lång stund innan den slog ner uppe i en björk. Jag tog lite bilder på håll för att ev. kunna identifiera den senare i datorn. När jag försökte komma närmare flög den in i skogen och försvann.

Men när vi fortsatt på vägen några minuter så flyger den plötsligt framför oss igen. Jag stannar upp och står stilla medan fjärilen flyger förbi oss, varv efter varv flyger den omkring oss. Sedan bestämmer den sig för att landa, och landningsplatsen är 2 decimeter framför mina kängor! Jag behöver bara böja mej framåt och ta stöd mot knäet för att få riktiga närbilder på fjärilen. Vinkeln är inte den bästa, snett framifrån, men nu ser jag de två ögonen bak på vingarna och då måste det vara en sälgskimmerfjäril. Det är en hane eftersom jag kan se den violetta färgskiftningen på vingarna. När jag flyttar fötterna för att försöka få till en bättre fotovinkel så flyger den förstås iväg och är nu borta för gott. Men det var roligt att få syn på den och att kunna få några hyfsade närbilder, det är inte varje år man ser en sälgskimmerfjäril.

En av de tiotal bilder jag fick som var skarpa av den nyfikna trollsländan. Här fick autofokusen på kameran verkligen bekänna färg när det gällde att blixtsnabbt hinna med att ställa in skärpan på den flygande sländan.
I år har det gjorts 14 rapporteringar av sälgskimmerfjärilar i Västerviks kommun till Artportalen, min är alltså den femtonde observationen. Förra året sågs den bara på 7 platser. Men ingen observation har gjorts i det område där jag hittade min.
Blåvingarna växer tätt i år…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *