Grävlingar bygger oftast sina gryt under stenar i skogen, och de har nästan alltid ett antal olika ingångar till sin bostad. Men de kan också gräva ut sina hålor i närheten av människors boningar, under ett uthus eller till och med under boningshuset, även inne i samhällen, vilket sällan brukar tilltala husägaren.

I dag var jag ute och gjorde en skogsvandring i det fina vårvädret, och gick då förbi ett gammalt ödetorp. Ja, helt öde var det kanske inte för det var tydliga spår som visade att en grävling bott under huset. Han hade passande nog grävt ut en ingång under den rätta husingången, och eftersom ytterdörren saknades så hade han kastat in en hel del jord även in i farstun.

Sedan hade han tydligen ställt till med en rejäl fest när bostaden under huset var färdigbyggd. Släkt och vänner hade av allt att döma gjort sig en glad natt hemma hos grävlingen för utanför ingången låg det gott om flaskor som innehållit diverse alkoholhaltiga drycker.

När det här torpet övergavs av tvåfotingarna så flyttade det in fyrfotingar som hyresgäster i våningen inunder.
Här syns en av ingångarna till grytet under huset, det fanns fler på baksidan. Observera all jord som grävlingen skyfflat in i hallen.
Flaskorna efter grävlingens inflyttningsfest ligger fortfarande kvar utanför ingången.
På en fyrtimmarsvandring så hittade jag idag inte mindre än fyra gryt. Det här är mer traditionellt under en stor sten i skogen. Ett ingångshål syns nere till vänster vid stubben, ett annat ligger direkt under stenen, bakom trädet uppe till höger.
Ett annat sorts gryt är det jag hittade under ett gammalt upplag av trädgrenar efter en avverkning i skogen. Under den här stora rishögen hittade jag fem utgrävda ingångar.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *