När jag var ute och gick i skogen igår kväll så träffade jag på en man som såg att jag bar på en systemkamera och han frågade om jag var naturintresserad, vilket jag ju inte kunde neka till. Han sa att han hade något att visa mig, och följde med bort till rötterna på en tall som växte halvmetern ovanför vattnet vid insjön som vi stod vid. Han pekade på rötterna och sandjorden som fanns mellan rotförgreningarna på vissa ställen, och där låg massor med snokar!

Hur många snokar ser du på bilden? Här finns minst tre stycken, kanske fyra. Från början var det minst det dubbla, men när jag närmade mig så var det flera stycken som stillsamt ringlade ner någonstans i underjorden på trädets rotsystem, men som senare tittade upp då och då. Gissningsvis så är det här en snokfamilj med fjolårsungar som bor tillsammans på den här platsen.
Snokarna var mycket sociala och ”trasslade” gärna ihop sig med varann. Den här snoken spanar in mig och försöker avgöra huruvida jag är farlig eller inte. Snokar flyr hellre än de går till anfall, de har ju inga gifttänder utan bara lite giftigt saliv som försvar och det har ingen verkan på människor såvida man inte skulle få det i ögonen eller så.

 

Vår vanliga snok kallas ju ibland för vattensnok eftersom den gärna håller till i eller i närheten av vatten. De här snokarna höll till inte alls långt ifrån en badstrand och var säkert ute på simturer flera gånger om dagen, de lever ju till viss del av småfisk och andra amfibier. Även om man inte har ormskräck så kan det nog upplevas ganska otrevligt att vara ute och simma och möta en eller flera snokar kommande simmande mot en i ögonnivå. Snoken är ju bra mycket mer vattenvan än vi människor, det påstås att den kan vara under vattenytan i upp till en halvtimma!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *