Jag är på hemväg sent igår kväll då det plötsligt går en rävunge över vägen och försvinner ner i diket på andra sidan. Där växer högt gräs så jag ser honom inte men grässtråna vajar fram och tillbaka ibland så jag har ändå koll på var han är. Ibland kommer han upp ur diket så jag kan ta lite bilder på honom, vilket han inte alls bryr sig om.

Plötsligt går han över vägen och ner i diket alldeles bakom bilen. Jag låter bilmotorn vara på för att maskera ljudet när jag öppnar bildörren och närmar mig sedan försiktigt bakdelen av bilen. Där ser jag honom gå omkring i diket, lite fram och tillbaka, som om han letar efter något. Han tittar upp på mig men fortsätter sedan obekymrat att nosa omkring, trots att vi bara är 3-4 meter ifrån varann.

Vad sysslar han med egentligen, som är så intressant att han helt ignorerar en mänsklig varelse på några meters avstånd? När jag studerat honom en kort stund går det upp för mig vad han håller på med: han letar smultron! Han går fram och tillbaka vid vägkanten och smaskar i sig av de röda läckerheterna.

Jag pratar med honom och visslar på honom för att få honom att titta upp ur gräset så jag kan få några bilder på honom. Några gånger lyckas det, han tittar upp en kort stund innan smultronsuget tar överhand igen. Efter en stund passerar han förbi både mig och den fortfarande puttrande bilen på några meters avstånd och förvinner sedan in i skogen.

Här tuggar han i sig ett av de många smultronen som växte bredvid vägen. Det var väldigt svårt att fånga det på bild, dels var ljuset dåligt vilket gav långa exponeringstider, dels växte de flesta smultronen inne bland högt gräs. Bilderna fotade på 6 400 ISO.
Han lystrar till när jag pratar med honom, men det är bara tillfälligt, sedan fortsätter han att leta smultron igen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *