Igår kom min fru in med ett blad med en samling pyttesmå insekter, de var bara dryga millimetern stora. Ibland var de helt stilla, ibland rörde de på sig, men de höll sig hela tiden tillsammans i en klump, ovanpå några vita ägg. Jag fotade dem, använde en kompaktkamera med ”mikroskop”-funktion för att komma riktigt nära, och focus stacking för att öka skärpedjupet lite grann.

När jag kollat igenom de insektsböcker jag har så verkar det vara det förmodligen första larvstadiet (nymfer) till någon art inom rovbärfissläktet. De har en ofullständig förvandling, efter ägg- och larvstadiet förpuppas de alltså inte utan byter skal i takt med att de växer och blir så småningom en vuxen rovbärfis.

Jag har mailat en bild till jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet för att få de här små krabaterna artbestämda, vi får se vad jag får för svar.

20 juni. Svaret jag fått från Rasmus Hovmöller, jourhavande biolog på Nrm, är att det troligen är nykläckta nymfer av grön bärfis, Palomena prasina.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
De är inte stora, c:a 1,5 millimeter långa, lagom att de är synliga för ett mänskligt öga utan hjälpmedel. Under dem ligger de öppnade äggen som jag förmodar att de ganska nyligen har krupit ut ur. Jag skulle gissa att det är små rovbärfisar, men jag avvaktar artbestämningen från Naturhistoriska riksmuseet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *