Igår kväll var jag och såg den mest fantastiska naturfilmsvisning som just nu finns att se på den här planeten. Den heter ”Planet Earth – Live in Concert” och visas på fyra platser under sin turné i Sverige: i Stockholm, Göteborg, Malmö och faktiskt också i Linköping. Det är det bästa av det bästa, dvs. de mest spektakulära avsnitten ur BBC-dokumentären om jordens mest fantastiska platser och djurliv.

Visningen sker på en enorm filmduk på mer än 240 kvadratmeter och ackompanjeras både bokstavligt och bildlikt av en 80 man (och kvinnor) stark symfoniorkester som sitter på scenen och spelar live till filmsekvenserna. Presentatör är Martin Emtenäs, känd programledare från TV:s Mitt i Naturen.

40 filmteam arbetade under 5 års tid på 200 platser på vår jord med att fånga scenerna från de mest unika platser och dramatiska händelser som naturen kan bjuda på. Men det var inget lätt jobb, det avslöjar berättelsen om hur man fick sin fantastiska sekvens på snöleoparden.

Snöleoparden är kanske det däggdjur som är svårast att fånga på film, pga. dess skygghet och att den lever i oländiga bergstrakter i Himalaya. När BBC fick ett tips om att en snöleopard hade setts på en plats högt upp i bergen i Pakistan så skickade man dit en filmare med team för att försöka fånga den på film. De satt i tre månader och väntade på den plats där den varit synlig utan att se något annat än orörliga stenar och berg. Sedan åkte de hem. Men BBC gav sig inte, de skickade ut ett nytt filmteam till samma plats. De satt och väntade i två månader, och såg heller ingenting utom orörliga stenar och berg.

Men då, plötsligt, så rörde en av stenarna på sig på bergssidan. Fram klev en snöleopard! Och filmteamet fick inte bara bilder på när den gick omkring där i godan ro, vi fick även se en oerhört dramatisk jakt när den jagade en stenbock tvärs över de branta bergssluttningarna och hann ifatt den precis innan stenbocken skulle kasta sig utför ett stup. Snöleoparden höll fast stenbocken genom att bita i dess svans, men plötsligt blev stenbocken fri, och hoppade ut från klippavsatsen och hamnade i en älv nedanför. Den klarade livhanken och tog sig över till andra sidan älven, möjligen en svans kortare. Kvar uppe på klippan stod snöleoparden och tittade, han vågade inte språnget ner i älven.

Har du inte varit på någon av de fyra visningarna i Sverige av ”Planet Earth – Live in Concert”? Då har du missat något…. Här får du en länk så du kan se ett litet, litet  smakprov av visningen. Glöm inte att titta på det i helbild och HD-kvalitet. Nedanför länken kan du se några av mina bilder från visningen.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
SAAB Arena i Linköping börjar fyllas på med förväntansfulla åskådare. Sektionerna på sidorna, närmast filmduken, kunde inte användas, då fick man för sned vinkel. I stället hade golvet framför scenen fyllts med stolar.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
En späckhuggare fångar en flyende säl, 5 meter OVANFÖR vattenytan!
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Snöleoparden har just fått syn på sitt byte stenbocken, och nu följer en dramatisk jakt över den ibland nästan lodräta bergssidan. Det slutar med att snöleoparden fångar sitt byte i svansen, men svansen går förmodligen av och stenbocken kastar sig utför ett stup ner i älven och överlever.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Prags Filharmoniska Orkester under ledning av dirigenten Matthew Freeman, spelade specialskriven musik till alla filmavsnitten. Till avslutning framförde de även ett eget musikstycke. Mäktigt!
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
En engelsk sopran (som jag tyvärr glömt namnet på) medverkade med ordlös sång. Hennes röst fungerade som ett extra mänskligt instrument i orkestern.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *