Jag och hustrun åkte ner till Öland 6 juni. Inte för att fira nationaldagen utan för att koppla av och ta det lugnt en dag, det var ju soligt och fint väder och inte speciellt blåsigt för att vara Öland. Jag ville också testa Tamronobjektivet 150-600 på lite flygande fågel.

Det mest problematiska med flygande fågelfotografering på fri hand med så långt tele är att kunna behålla fågeln i sökaren när den kommer nära. Brännvidden blir ju faktiskt 900 mm med DX-sensorn på en Nikon D7000, och att handhålla den brännvidden med ett två kilo tungt objektiv i blåst är en konst i sig. Tappar man ut fågeln utanför sökarbilden eller utanför autofokuspunkterna så är det go´natt; autofokusen får inget fäste och går ut i ändläge och då ser man ingenting i sökaren även om man skulle få in fågeln i bilden igen.

Men annars är jag ganska nöjd med objektivet så här långt. Det är egentligen ganska fantastiskt att man kan ta skarpa bilder med handhållen kamera och 900 mm brännvidd, tack vare en bra fungerande bildstabilisator och uppskruvad ISO till ibland 1600. Men när det gäller fågelfotografering skulle jag vilja ha en snabbknapp på kameran för omkoppling mellan singel-autofokus och följande autofokus. Det går att använda AE-L/AF-L-knappen till det, liksom det går att programmera Fn-knappen och skärpedjupsknappen till det, men då måste knapparna hållas inne hela tiden, vilket jag inte är riktigt bekväm med. Jag skulle vilja ha det som en omkopplare, trycker man till på knappen ändras det från singel till kontinuerlig AF, och tillbaka igen vid nästa tryckning.

2014-06-06 Öland, Ottenby, Halltorps hage mm 52
En rödbena kom gång på gång flygande så nära att jag tappade ut henne ur sökarbilden.
2014-06-06 Öland, Ottenby, Halltorps hage mm 40
Med stenskvättan var det lite enklare när hon satte sig till ro på stenmuren.
2014-06-06 Öland, Ottenby, Halltorps hage mm 89
Den här larven är inte fotad med Tamrons 150-600-tele utan med Tamrons 90 mm makroobjektiv. Jag vet inte vad det är för larv, skulle gissa på att det är spinnarelarv med tanke på den kraftiga behåringen. Är det någon som vet? Svar: Det är en ängsringspinnarelarv, upptäckte jag av en slump, nästan ett år efter fotograferingen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *