Att vara ute och fotografera på nätterna har jag alltid tyckt vara intressant. Inte minst sedan jag i mitten 1990-talet var med Terje Hellesö och fotade under den mörka delen av dygnet, då lärde jag mig mycket nytt.

Det är en rogivande variant av fotografering, man använder sig av exponeringstider från några sekunder upp till ett par timmar, beroende på hur mörkt det är och vilket skärpedjup man behöver. Bortser man från eventuella mygg och knott så har man det riktigt lugnt och skönt i skogen, ibland har jag haft liggunderlag med mig och sovit en stund under långtidsexponeringar.

På senare år har det varit lite magert med min nattfotografering, men igår kväll tog lusten överhanden och jag åkte ut vid 21.30-tiden. Jag fotade sedan fram till kl. 01 vid två olika sjöar, det var inga perfekta förhållanden men ändå trevligt att komma ut. Som alltid när man står stilla och fotar i stället för att vara i rörelse så kommer man nära djuren. Jag hade under kvällen sällskap av bl.a. en drillsnäppa, en kattuggla, en nattskärra, ett flertal fladdermöss och naturligtvis diverse rådjur.

Solen hade gått ner när jag kom ut till sjön där jag tänkte ta lite bilder, men det ingick i planerna. Det var skymnings- och nattbilder jag var ute efter i första hand.
Det kan bli starka färger när man fotar strax efter solnedgången.
Båtar är ro-givande på mer än ett sätt och är ett omtyckt motiv när man fotar på nätterna. Men det får inte blåsa, då rör sig båten och blir oskarp på bilden.
En ensam stackars tallplanta hade slagit rot nere vid vattnet. Här flyger det flera fladdermöss igenom bilden under exponeringen, men de är mörka och rör sig fort så de gör inga avtryck.
Två fiskmåsar var lite oroade över min närvaro. Jag fick vänta länge innan den ene vågade sätta sig på en gren medan den andre fortsatte flyga omkring som ett spöke på bilderna. Här fick jag gå upp i ISO för att få med den flygande måsens rörelser.
En lätt nattdimma har börjat lägga sig över gölen. Här landade ett par storlommar efter en stund och de anmälde ljudligt sin ankomst när de slagit ner i vattnet.
Nu närmar vi oss midnatt och det enda sällskapet jag har är en kattuggla och en nattskärra som envist håller igång sitt långrandiga symaskinsknatter.
Skvattrammen blommar och de vita blommorna är som markens återspegling av Vintergatan ovanför. Fotot taget strax efter midnatt.
Även bilplåten återspeglar natthimlens ljus inne i skogen.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *