Var ute och gick en tur i skogen på en knapp mil nu i eftermiddags, tränar lite inför fjällvandring om en månad. Gick förbi en upprättstående tallstam som tappat barken och haft besök av hackspettar, att döma av alla håligheterna.

Men nästan nere vid roten såg jag en mörk fläck vilket gjorde att jag stannade upp och gick tillbaka. Där satt ju en skalbagge, en ganska stor individ. Jag plockade fram kameran och gick sedan ner på knä, vilket inte är det lättaste i min ålder när man har över 25 kilos packning i ryggsäcken. Men jag fick några bilder, och lyckades även ta mig upp i upprätt ställning igen.

När jag kom hem kollade jag i långhorningsboken och kom underfund med att jag nyss fotat min första taggbock. Alltid kul med nya arter i arkivet, och inte minst att läsa in sig på deras levnadssätt m.m.

Den högra flygvingen verkar skadad, den hänger ut utanför täckvingen. Taggbocken tillhör underfamiljen Prioninae, som brukar kallas jättevedbockar. Den familjen innehåller de största insekterna i världen om man beaktar både vikt och volym. Taggbocken är en av de största långhorningarna i Norden, men den är ändå ganska liten om man jämför med dess nära släkting titanbocken, som kan bli över 15 cm lång. Men den finns inte här, den lever i regnskogarna i Sydamerika.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *