Igår var jag ute och fiskade på sjön i tre timmar utan att jag fick någon fisk alls, men det är ju lite tidigt på året än. Men jag fick ändå uppleva något som jag aldrig sett förut.

Det var nästan helt vindstilla på sjön, vattenytan låg blank, när jag plötsligt får se en V-formad krusning på vattnet som raskt närmar sig. Det är alltså något levande som rör sig i vattenytan som skapar svallvågor efter sig. Min första tanke är att det är en orm, men hastigheten är alldeles för stor och rörelsemönstret stämmer heller inte.

Föremålet passerar förbi mig på c:a 20 meters avstånd och jag tar tag i båtens årorna för att försöka ro ifatt USO-föremålet (Unidentified Swimming Object). Men det var lättare sagt än gjort, jag fick ta i allt jag orkade för att komma jämsides. Då såg jag att det var en spindel som forsade fram i vattenytan, och anledningen till den höga hastigheten var att den hade en spindeltråd framför sig som drog den framåt!

Att spindlar kan flyga är ju bekant, de klättrar upp i ett träd och sätter sig ute på en gren. Sedan spinner de en spindeltråd som släpps ut i luften och när den är tillräckligt lång så hoppar spindeln ut och låter tråden bära den i lufthavet. De kan flyga kilometervis på det här sättet. Men att de skulle kunna utnyttja tråden till att vindsurfa på vattenytan har jag varken sett eller hört talas om tidigare. Eller är det kanske bara resultatet av en misslyckad landning som skedde i vattnet? Är det någon som vet något om detta så får ni gärna höra av er.

När jag efter hemkomsten tittade på bilden i datorn så ser jag att det är en kärrspindel, en av Sveriges största spindlar. Det ljusa strecket som löper upp i vänster överkant på bilden är spindeltråden som driver spindeln framåt. Eller rättare sagt bakåt, för tråden sitter ju fast i spindelvårtorna på bakkroppen så spindeln flygsimmar baklänges.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *