Förr, dvs. för c:a 30 år sedan, så åkte jag till Öland varje vår och höst för att titta på fåglar. På hösten var det flyttande rovfåglar som var mest intressant, det är ju klart lättare att fota lite större fåglar som rör sig öppet jämfört med små brandkronade kungsfåglar inne i ett buskage någonstans. Men de senaste årtiondena har det varit klent med höstbesöken på Öland.

Men förra helgen gjorde vi slag i saken och åkte ner. Det var rejält blåsigt, men på lördagen var det mycket fågel i rörelse. Blåsten gjorde att det var ovanligt svårt att fota ute på öppna fält, vinden tog tag i det långa telet och plötsligt hade man ingen fågel i sökaren längre. Då jagade autofokusen till ändläget och man var tvungen att fästa den mot skogen för att sedan försöka leta upp fågeln igen. Lite frustrerande ibland när man hade örnar på nära håll utan att kunna fotografera.

Vi kom ner till Öland precis när solen gick ner och det dröjde inte länge förrän fullmånen hade klättrat över horisonten där vi hade slagit nattläger.
Bland det första vi såg på lördagsmorgonen var den här bilen. Vad är detta för något??? En bilentusiast jag pratat med säjer att det påminner om några gamla modeller av både Bugatti och Jaguar, men att det kanske är ett hemmabygge. Är det någon som kan tala om vad det här är för sorts bil?
Som jag nämnde så var det rejält blåsigt, t.o.m. för att vara Öland, vilket inte hindrade att det var mycket fågel på vingarna, framför allt under lördagen.
Vitkindade gäss fanns det naturligtvis en del stora flockar av.
Liksom tranor på flytt, just den här flocken var dock ganska liten.
Vad är det nu man har spanat in nere i fyrträdgården på Ottenby, som gör att både gammal och ung är så intresserade?
Jo, i lä bakom ett av husen, långt inne i ett träd satt en lite småfrusen pärluggla och förundrades över den stora uppmärksamhet hon fick.
Ute på schäferiängarna flög en duvhök förbi, eller är det en sparvhökshona?
En tornfalk var också ute på jakt.
Men den rovfågel som var mest i rörelse var fjällvråken, på ett ställe såg jag fem stycken som spaningsflög över samma fält.
En ung kungsörn drog förbi…
… liksom flera unga havsörnar.
Till slut avrundar jag med en svart svan i motljus, fast i medljus var den nog vit.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *