Egentligen hade jag tänkt att Fotobloggen skulle få gå i ide över vintern men jag måste få visa några bilder jag tog igår. Jag satt vid datorn (som oftast) när jag i ögonvrån såg att något rörde sig utanför fönstret. Det var tre dovhjortar som var på väg längs uppfarten till huset.

I den del av Ankarsrum där jag bor har vi mest besök i trädgårdarna av rådjur (varje dag) och vildsvin (ibland). I den nyare delen av samhället har man haft mycket problem med dovhjortar, men det är inte så ofta de kommer på visit till oss.

Men de här tre herrarna visste vad de ville; de gick omgående bort till våra uthängda fågelmatare och undersökte marken för att hitta nerfallna fågelfrön. När de hade ätit upp de fåtaliga fröna så inledde de en aktivitet som jag aldrig sett hjortdjur göra förut.

De gick upp på bakbenen och började stånga på fågelmatarna för att få dem att ramla ner! Det var uppenbart att det inte var första gången de ägnade sig åt det här tilltaget. Och framgången var given. En efter en trillade fågelautomaterna ner och undersöktes noggrant av hjortarna. Frön och talgbollar försvann omgående ner i utsvultna magar.

Det här innebär att vi i fortsättningen måste ha en stege till hands när vi ska hänga upp nya fågelautomater. För dovhjortarna kommer säkert tillbaka för att vittja de godisautomater som de upptäckt vara lättillgängliga i vår trädgård.

Den första dovhjorten spanar in två av fågelmatarna som vi har upphängda, och kan konstatera att de hänger på nåbar höjd.
Han reser sig elegant på bakbenen, siktar på båda automaterna och slår till med hornen.
En av automaterna ramlar ner och han bär omgående iväg med den för att få ha den ifred för de båda andra hjortarna. En av dessa står samtidigt och spanar in en tredje fågelmatare som vi har upphängd.
Den första hjorten har lyckats få ut den talgboll som fanns i automaten och håller just på att tugga i sig den. Det är lite besvärligt för talgbollen är genomfrusen och hjortdjur har inga framtänder i överkäken, men efter en stund har han lyckats mala ner den till sväljbar storlek.
Den andre, lite större dovhjorten, ger sig på den kvarvarande fågelmataren. Han misslyckas först men sedan gör han en tvåfotsdribbling med hornen, han slår först till med det vänstra hornet och direkt därefter med det högra, och då är det kört för automaten. Kolla på videon nedan så ser du hur han gör på slutet.

En reaktion på “Dovhjortar plundrar fågelmatare”

  1. Härlig serie och ovanlig filmsekvens! Än så länge har inte dovhjortarna kommit in i Mullsjö samhälle, men populationer ökar så framöver kan det kanske bli något liknande. Här har vi mängder av fältharar, rådjur, räv och älg som står för trädgårdsbesöken. Mvh Terje

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *