I går kväll åkte jag ut för att sätta mig vid ett gärde för att se om det dök upp några kronhjortar, de är ju mitt inne i brunstbestyren nu. Men när jag kom fram efter 10-15 minuters vandring så upptäckte jag att jag var helt fel ute; det var redan fullt med djur ute på gärdet. Men det var inte kronhjortar, det var mjölkproducenter som bonden släppt ut på fältet. Så det var bara att i all hast försöka hitta något annat ställe att sitta på.

Jag bestämde mig för att prova en plats där jag aldrig suttit förut, ett fält inte så långt från en väg där jag tidigare skymtat hjortar när jag åkt förbi. Det var lätt att komma dit, och jag satte mig på en liten skogsbevuxen kulle och väntade.

Efter 40 minuter kom det ut en hjort på fältet till höger om mig. Jag såg aldrig när han klev fram ur skogen, plötsligt bara stod han där. Jag lyckades svänga kameran mot honom utan att han märkte rörelserna, och tog några bilder.
Så började han springa över fältet mitt framför mig och ner till skogen på andra sidan, där han försvann in.
Efter c:a en halvtimma kom han tillbaka upp på gärdet, i bortkanten. På högersidan var han nu alldeles blöt och lerig, han hade uppenbarligen varit nere i någon sölgrop under tiden.
Han markerade sin närvaro med att bröla lite då och då, men han hade inte sällskap av några hindar. Observera haren nere till höger i bild, den upptäckte jag inte förrän alldeles nyss.
Efter att ha vandrat runt en stund så började han sparka upp en brunstgrop. Det var nu så mörkt att jag låg på 10 000 ISO och ändå hade jag bara en exponeringstid på 1/10-dels sekund.
När han hade sparkat ett tag så urinerade han i gropen….
… och la sig sedan ner för att impregnera sig med de ljuvliga dofterna, framför allt huvudet. När han legat där en stund började en annan hjort att bröla inne i skogen och då svarade han naturligtvis. Efter ett tag så travade han iväg för att undersöka vem den konkurrerande hjorten var, och då passade jag på att plocka ihop mina grejor och gå tillbaka till bilen. Det var fortfarande så ljust att jag kunde orientera mig utan ficklampa. Men det hade börjat bli ganska dimmigt över åkrar och fält.

Vill du höra hur hjorten lät? Jag spelade in honom i mörkret, det är bara att klicka på uppspelningen nedan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *