Jag har tidigare haft ett bildspel som hette Höstvandringar i Marsfjällen, som jag rest runt och visat i olika sammanhang. Men det bestod av diabilder, och sedan jag gick över till det digitala har så har det varit nedlagt. Men nu har det återuppstått igen! De senaste veckorna har jag jobbat nästan oavbrutet med att digitalisera bildspelet och igår kväll blev det klart.

Bildspelet handlar om fjällvandringar jag gjort i Marsfjällen, där jag bl.a. sökt upp gamla samiska offerplatser. En av dagarna blev jag överraskad av en storm uppe på kalfjället som var det värsta jag råkat ut för i den vägen. När jag skulle passera genom ett bergspass ökade vinden till enorm styrka, så att jag gång på gång blåste omkull. För att ta mig vidare var jag tvungen att krypa på händer och knän över bergspasset (med en 25 kg tung ryggsäck på ryggen), men jag tog mig igenom och ut på andra sidan relativt oskadd.

I avslutningen på bildspelet gör jag en grottkrypning in i Sveriges största grottsystem, Korallgrottan. En fantastisk upplevelse, att krypa omkring djupt inne i berget i gamla uttorkade flodsystem som bildats för många tusen år sedan. I tre timmar kröp vi omkring med bara karbidpannlampor som ljuskälla, utan att se något dagsljus. Definitivt inget för den som har cellskräck! Se mer info och många fler bilder under menyrubriken Bildvisningar.

Saxnäsdia original 1-187 JPG 119
Jag gjorde en 5-dagars fjällvandring in i Marsfjällsmassivet, bl.a. för att leta upp gamla samiska offerplatser. Det här var den finaste kvällen på turen, men när jag vaknade på morgonen var landskapet vitt av frost. Det hade varit nästan 10 minusgrader på natten!
Saxnäsdia original 1-187 JPG 152
Det finns många fina vattenfall i området, det här är Gaustafallet uppe på Stekenjokkplatån.
Saxnäsdia original 1-187 JPG 167
Nu är vi inne i Issalen vid grottkrypningen inne i Korallgrottan. Det var en av de få platserna där det var ståhöjd, annars kröp vi mestadels omkring på alla fyra. Ibland fick vi åla oss fram för att komma vidare, även där det var decimeterdjupt med iskallt vatten. Men det var en fantastisk upplevelse.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *