Förra torsdagen, 17/4 2014, tittade jag för ovanlighetens skull på TV:s Mitt i Naturen. Där hade biologen Didrik Vanhoenacker gjort ett litet inslag om en konstig vårsvamp som jag aldrig hört talas om, än mindre sett. Jag noterade bara att den var rödaktig och lite skålformad, och tänkte sedan inte mer på det.
Två dagar senare var jag ute i skogen och gick, följde en liten skogsbäck för att se om där fanns något litet minivattenfall som man skulle kunna göra en makrobild av. Plötsligt ser jag något rött vid sidan av bäcken, och vid närmare inspektion visar det sig vara några skålformade svampar. Men vänta nu ett tag. Det där lät bekant på något sätt. Var hade jag hört den kombinationen förut? Hjärnan scannade snabbt av den inbyggda hårddisken och kom fram till en möjlig träff på Mitt i naturen-programmet. Jag tog några bilder på svamparna för att ha något att jämföra med.
Vid hemkomsten kollade jag på Mitt i naturen-programmet via SVT Play, och mycket riktigt, det måste vara samma svampar. De hette tydligen scharlakansröd vårskål. När man upptäcker något nytt ute i naturen blir man ju lite nyfiken, så jag googlade på svampens namn. Via naturkrönikören Jan Damberg i Skillingaryd kom jag då i kontakt med ett projektarbete om just den här svampens förekomst och ekologi i Sverige, författat av Hans Rydberg vid Umeå universitet.
Enligt vad Rydberg skriver är den här svampen relativt ovanlig i Småland, den finns bara dokumenterad på 11 platser. Uppgifterna baserar han på data från Artportalen, i december 2010. För att få dagsfärska uppgifter kollade jag själv på Artportalen, och nu är de meddelade observationerna uppe i dryga 20-talet. Naturligtvis finns den på fler ställen, men till Artportalen finns det inte fler rapporter. Lite kul att ha upptäckt en svamp som är så pass ovanlig. Här i mina hemtrakter finns ingen notering alls. Att det verkligen är scharlakansröd vårskål jag fotograferat har jag fått vidimerat av Julia Stigenberg på Naturhistoriska riksmuseet.