Resultatet av fototävlingen ”Bästa sommarbilden augusti”. Vinnare blev

Nanny Vestgöte

med bilden ”Skönt gung”

Nanny Vestgöte: Skönt gung
Nanny Vestgöte: Skönt gung
Leifs kommentar: En avslappad och vilsam bild. Matte har lagt ner paddeln och vilar sig i kanoten och då gör hunden likadant. Men ändå inte helt avkopplad, genom att vila huvudet på relingen så har han fortfarande full koll på omgivningen. Kompositionsmässigt leder flera linjer i bilden fram mot hunden som huvudmotiv; kanotrelingarna löper samman där hunden ligger, och personens ben öppnar upp så att man får fri sikt mot honom. Solljuset på den ljusa pälsen förstärker ytterligare att hunden är den givna centralgestalten. En skön och avstressad sommarkvällsbild från sjön.
Nanny Vestgöte med den inramade vinnarbilden samt fotomodellen Laila
Nanny Vestgöte med den inramade vinnarbilden samt fotomodellen Laila

 

Genom slumpvis lottning drogs en pristagare till, vilket blev

Josefineé Lindgren

med bilden ”Kolmårdshäng”

Josefineé Lindgren: Kolmårdshäng
Josefineé Lindgren: Kolmårdshäng
Leifs kommentar: En go´ och gla´ kille som tydligen har kul i någon sorts stenlabyrint. Fotografen har böjt sig ner och fotat grabben från hans egen nivå, vilket ger en mycket bättre närvarokänsla än att fota barn uppifrån ett vuxenperspektiv. Jag skulle gärna velat se lite mer av omgivningen för att förstå varför han har så kul. Nu är bilden så snävt beskuren runt grabben att det blir mer som ett porträtt. Men man blir glad av att kolla på killens smile.
Josefineé Lindgren med sitt inramade foto och sonen Lukas i dubbel upplaga
Josefineé Lindgren med sitt inramade foto och sonen Jack i dubbel upplaga

Stort grattis till vinnarna som nu fått sina priser, en inramad förstoring av tävlingsbilden.

Fototävlingen ”Bästa sommarbilden 2014” är därmed avslutad i och med denna tredje och sista etapp. Jag tackar alla som har ställt upp och tävlat, det har varit riktigt kul att få titta på era bilder. Det är inte omöjligt att jag ordnar en liknande tävling även nästa sommar, kanske med något annat tema. Det kan bli tidigare också, vem vet. Håll koll på menyrubriken Fotoblogg på min hemsida www.sylvansfoto.se, där lägger jag in bilder och nyheter nästan varje vecka, och där kommer jag att berätta när jag drar igång nästa fototävling. Om möjligt kommer jag också att försöka få ut information genom dagspressen.

Här nedanför följer resten av bilderna som deltog i augustitävlingen, och jag har som vanligt lagt in lite kommentarer till varje bild.

Laila Alexandersson: Skogen full av lingonben
Laila Alexandersson: Skogen full av lingonben
Leifs kommentar: En bild som färgmässigt bygger på de båda starka komplementfärgerna rött och grönt, som vilar mot en mer neutralt färgad bakgrund. Färgerna är mättade och det vattnas nog i munnen på mången lingonälskare när man ser den här bilden. Kompositionsmässigt är det en diagonal riktning i bilden. Det som tyvärr drar ner betyget på bilden är att den inte är riktigt skarp.
Elvy Aineland: Solnedgång
Elvy Aineland: Solnedgång
Leifs kommentar: En vacker solnedgång över sjön, med ett fint stråk av moln på himlen. Jag har testat att beskära bilden och den blir klart bättre om man koncentrerar den genom att ta bort lite i överkant och en hel del i underkant. Beskär bilden strax ovanför molnen och strax under vassen, då blir den nästan kvadratisk i stället för stående, med en låg horisont som gör att de vackra molnen blir mer dominerande. Horisonten lutar lite neråt på högersidan. I en ren landskapsbild tycker jag att horisonten bör vara rak, den är då oftast en väldigt viktig del i bildkompositionen. Är däremot bildens huvudmotiv en händelse i förgrunden (t.ex. barn som leker), då är det inte hela världen om horisonten i bakgrunden lutar lite.
Izabelle Brown: Träsktroll på språng
Izabelle Brown: Träsktroll på språng
Leifs kommentar: ”Träsktrollet” charmar oss med sitt delvis tandlösa leende och sin totala koncentration på fotografen, eller möjligen något ovanför henne. Bra att fotografen krupit ner på barnets nivå och fotograferat, men jag skulle gärna velat se mer av kroppen, nu känns armarna lite avhuggna. Motljuset ger en fin liten gloria i det ljusa håret. Bakgrunden är kanske lite störande med hustaket precis ovanför huvudet som stjäl lite uppmärksamhet från barnet.
Brun björnspinnare i morgonsol
Fredrik Vestgöte: Brun björnspinnare i morgonsol
Leifs kommentar: Den bruna björnspinnaren är en av våra färggladaste nattfjärilar, som man sällan ser på dagtid eftersom den normalt flyger på natten. Här har fotografen lyckats fånga en bild där fjärilen visar både fram- och bakvingarna och deras olika färgteckning. Som artbild är den därigenom instruktiv och bra, men den tämligen röriga omgivningen gör att den inte funkar så bra som tävlingsbild. När man bedömer bilder tar man normalt hänsyn till både huvudmotiv och miljö (om det finns i bilden) och en ”opassande” miljö sänker oftast chanserna för en bild att placera sig, även om huvudmotivet är bra. I det här fallet skulle man behövt att varligt försöka flytta björnspinnaren till en mer tilltalande miljö.
Petra Praag: Utan titel
Petra Praag: Utan titel
Leifs kommentar: En mönsterbild, dvs. upprepade likartade bildelement som bildar ett mönster i bilden. Här finns inget direkt huvudmotiv med omgivande miljö, utan här är hela bilden huvudmotiv. Eller miljö, om man så vill. För att en mönsterbild ska bli riktigt bra och intressant ställs det krav på att fotografen har ett bra sinne för komposition och balans, det gäller att se hur bildens utsnitt ska läggas. Jag tycker att fotografen har lyckats ganska bra, kanske skulle de halva rönnbärsklasarna uppe till vänster ha utelämnats, om det var möjligt. Min personliga uppfattning är att rena mönsterbilder har lite svårt att hävda sig i tävlingssammanhang, de saknar oftast spänning och en intressepunkt. Men kan man i en enhetlig mönsterbild hitta något som totalt bryter det övriga mönstret i form eller färg, då kan även en sådan bild bli högintressant.