När man är ute och går i skogen på hösten och träffar på en lurvig larv så är det nästan alltid en gräsulvslarv. De finns lite varstans, och det är inte ovanligt att man kan få ögonen på 5-6 stycken under en skogsvandring på några timmar. Men så här sent på året, i slutet av november, brukar man inte se till dem längre, då har de oftast sökt vinterhärbärge under någon grästuva eller liknande. De övervintrar nämligen som larver, för att sedan förpuppa sig på våren och kläckas som en spinnare (nattfjäril) framåt sommaren.

Men idag hittade jag en stackare som inte hittat något bra gömställe innan frosten tog honom. Han låg dyblöt på en mossig tuva, med världens punkfrisyr och vattendroppar på sidorna (det var ett par plusgrader). Jag petade lite på honom men fick ingen reaktion. Förmodligen var han inte död, men han hade gått in i dvala för att vakna upp när temperaturen stiger i vår. Om han nu inte förolyckas på något annat sätt eftersom han låg så oskyddad.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Han såg ganska eländig ut, där han låg på tuvan, men det finns faktiskt en chans att han kan överleva vintern och förpuppa sig i vårdagarna.
2012-08-30 Skogsmus, gräsulvlarv och snokunge på jobbet 6
Så här ser gräsulvslarverna ut i normala fall, när de har gjort sin sista hudömsning, innan dess har de gula ringar runt lederna. Man ska aldrig röra de långa håren på larverna, de kan ge klåda som sitter i flera veckor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *