Mitt svampintresse är inte stort, jag varken plockar eller äter svamp. Det lilla intresse jag har inskränker sig till om jag hittar hitta en svamp som antingen gör sig bra på bild eller också någon som ser ovanlig ut och därför kan vara värd att fota. I förra veckan var jag ute och gick i skogen och hittade då en svamp som passade in i den senare kategorin, den såg alltså ovanlig ut.
Jag ägnade mig åt att fota långtidsexponeringar på en bäck med höstlöv i, men när jag vid ett tillfälle reser mig upp från kameran och stativet så upptäcker jag att på en ek 10-15 meter bakom mig så växer det en grisskär svamp. Och det är ingen liten svamp, det är stora ”blaffor” på uppemot 20 cm i diameter. Jag hade aldrig sett något liknande förut så jag tog lite bilder och tänkte att det där får jag kolla upp i någon av mina svampböcker när jag kommer hem.
När det gäller svampar som växer i etage på ek så har jag tidigare fotat gula svaveltickor, men den här svampen var mer skär än gul, och fruktkropparna var väldigt stora. När jag kollat igenom de tre svampböcker jag har så blev jag inte mycket klokare, jag hittade inget foto/bild på en svamp som liknade den jag hittat. Jag lade då ut en bild på ett svampforum på nätet och frågade om någon visste, men efter tre dagar hade den haft ett 50-tal visningar men ingen hade vågat kommentera vilken svamp det kunde röra sig om.
Så då kontaktade jag Klas Jaederfeldt, författare till en av mina svampböcker, och den ende som har en komplett förteckning över olika tickor i Sverige, för jag misstänkte att det måste vara en ticka. Jag frågade om det möjligen kunde vara en gammal svavelticka eftersom svampen gav ett ålderstiget intryck. Efter ett dygn fick jag svar ifrån honom att det var även hans uppfattning.