Videfuks, körsbärsfuks och vinbärsfuks på 5 minuter

Grabben och jag var ute och gick i skogen några timmar igår. Eftersom det var hyfsat varmt, drygt 10 plusgrader, så var det en del vårfjärilar som var ute och luftade vingarna. Vid ett tillfälle såg jag flera fuksar, först en vinbärsfuks och sedan två körsbärsfuksar där den ene ihärdigt uppvaktade den andre.

Jag tog lite bilder, men när jag tittade lite närmare på dem vid hemkomsten så verkar det som om den ena körsbärsfuksen i stället var en videfuks, en fjäril som är lite mer ovanlig i mina hemtrakter. Det skulle i så fall innebära att jag hann fota alla tre av Sveriges fuksar inom 5 minuter, enligt tidsangivelsen på bilderna (OK, det finns en aspfuks också, men där finns inget säkert fynd i Sverige på de senaste decennierna).

Kanske finns det någon som är bättre på fjärilar än jag som kan avgöra om jag har rätt?

Först hittade jag en vinbärsfuks i gräset. Ingen speciellt bra bild, men jag visar den bara för jämförelsens skull.

Sedan såg jag två körsbärsfuksar där den högra i bild väldigt ihärdigt uppvaktade den andre, här till vänster. Men titta på den vänstra fuxens ben: de är ljusa jämfört med den flygandes mörka ben. Det är ett ganska säkert tecken på att den vänstra är en videfuks, om jag har förstått det rätt.

Här har vi en närbild på den förmenta videfuksen, vars färgteckning är förvillande lik körsbärsfuksen. Men här syns ingen tydlig gul fläck vid sidan av den svarta fläcken på bakvingarna, och de ljusa fälten längst fram på framvingarna är vita, vilket tyder på en videfuks.

Här har vi i stället den uppvaktande körsbärsfuksen närmast i bild. Den har lite gult vid sidan av den svarta fläcken på bakvingen, och de ljusa fläckarna i främre delen av framvingarna är mer gula än vita.

Det här inlägget postades i Naturfoto och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Videfuks, körsbärsfuks och vinbärsfuks på 5 minuter

 1. Tony Svensson skriver:

  Hej! Inget problem med den videfuksen! Alla artkaraktärer finns med på bilden.

  • Leif Sylvan skriver:

   Ursäkta sent svar, jag ska få ett mejl när någon kommenterat på min blogg men det tycks inte fungera längre, har väl fallit bort vid någon uppdatering, kanske.
   Det var ju skönt att höra att jag hade rätt vad det gäller videfuksen. Jag är inte alls någon fjärilsexpert men har några böcker att titta i, t.ex. Sveriges fjärilar av Elmquist m.fl., men ibland blir man osäker ändå. Jag har funderat på att köpa Nationalnyckelboken Dagfjärilar (jag har Långhorningarvarianten) men tyckt att den är lite dyr, 599 kr + frakt. Men så i förrgår hittade jag ett begagnat ex. på Bokbörsen för 240 kr + frakt 62 kr = 302 kr, dvs. under halva priset så jag slog till. Den kommer i morgon, ska bli intressant att läsa i.

 2. Morgan skriver:

  Det blev ju en lyckad ”jakt” då, vad kul att du hittade alla tre arterna. Fjärilarna har verkligen kommit igång nu speciellt där solen värmer som mest. Det är något speciellt med fjärilar tycker jag, fantastiskt vackra djur och flyger så lätt. Grattis till bilderna!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *